Jyväskylälle oma rakennusliike

Jyväskylän kaupungin talousahdinko syvenee, koska Kataisen hallitus leikkaa kuntien valtionosuuksia ja yhteisöverojen tuottoja. Yksin viime vuonna Jyväskylän menetykset olivat 15,4 miljoonaa euroa. Jyväskylän tilannetta heikentää myös finanssikapitalismin ja jättikeinottelun aiheuttama taloustaantuma, joka lisää työttömyyttä ja pienentää verotuloja.

Jyväskylä velkaantuu mittavien mutta tuiki välttämättömien peruspalveluinvestointien johdosta. Uusia päiväkoteja, kouluja ja terveysasemia on rakennettava ja kunnostettava huonokuntoisten ja terveydelle vaarallisten toimitilojen tilalle. Peruskorjaukselle ja uudisrakentamiselle on suuri tarve myös jatkossa.

Rakentamisessa ja peruskorjauksessa kaupunki alkaa olla täysin yksityisten rakennusliikkeiden armoilla. Kaupungin omistaman Total Korjausrakentaminen Oy:n alasajo heikentää kaupungin kannalta tilannetta entisestään. Jyväskylä on rakentamisen rahastusautomaatti, joka kasvattaa yksityisten rakennusfirmojen voittoja.

Rakentaminen on Jyväskylässä erittäin kallista. Kaupungilla ei ole todellisia keinoja rakentamiskustannusten hillitsemiseksi. Talonrakennushankkeiden kilpailutuksella ei saada tuloksia, kilpailutukset ovat lähinnä lakisääteinen muodollisuus. Suuret rakennusliikkeet käyttävät markkina-asemaansa nostaakseen hintatasoa.

Kaupungilla oli aikoinaan merkittävä talonrakennusyksikkö, sen työllä rakennettiin muun muassa kaupunginkirjasto ja teatteritalo. Luultavasti paljon puhutun konserttitalonkin avajaisia olisi juhlittu aikaa sitten, mikäli kaupungin omaa ja edullista rakennustoimintaa ei olisi ajettu alas. Nyt hintataso on karannut niin, että kaupungin resurssit eivät riitä konserttitalon kaltaisen investoinnin rahoittamiseen.

Total Korjausrakentaminen Oy:n alasajo on virhe, joka kasvattaa kaupungin rakentamiskustannuksia. Yhtiö on tarkoituksellisesti ajettu tilanteeseen, jossa sen toimintaedellytykset on saatu näyttämään mahdottomilta. Omilla toimillaan kaupunki vähentää kymmeniä rakennusalan työpaikkoja.

Kaupungin on alettava selvittää, miten se voi parhaiten vaikuttaa rakentamiskustannusten alentamiseen. Joutavan voivottelun velkataakan lisääntymisestä voi lopettaa. Ensi tilassa pitää ryhtyä valmistelemaan oman rakennusliikkeen perustamista kaupungin omiin tarpeisiin ja turvata Total Korjausrakentaminen Oy:n työntekijöiden työpaikat.

Miguel López

varavaltuutettu (komm.)

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Miten sotea pitäisi seuraavaksi uudistaa?

Puolimatka lietsoo mediapaniikkia

Kasvis- ruokaa asiakas- lähtöisesti

Lyhyet

Autoilu kuuluu Suomeen jatkossakin

Lyhyet

Onko mikään muuttunut?

Toukofestin jatko on auki

Painavaa asiaa aktiivi- mallista

Opintotuen tulovalvonta on perusteellisesti ohjeistettu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.