Jyväskylän Energia rahastaa

Oletteko panneet merkille, että kaupungin budjetin paikkaamiseen ja Keljonlahden voimalan rakennuskustannuksiin on löydetty uusi rahoittajataho: Me, kaukolämpöasiakkaat!

Jyväskylän Energia (JE) nosti kaukolämmön energian hintaa ensimmäinen heinäkuuta ja toisen kerran ensimmäinen marraskuuta 2009. Korotukset ovat yhteensä 14,6 prosenttia verrattuna kesäkuun lopun tasoon ja kaikki tämä neljän kuukauden aikana.

Olisiko tämä sitä "piiloverotusta" aikana, jolloin vaikkapa raakaöljyn hinta on polkenut paikallaan eikä esimerkiksi sopimuksiin perustuvia palkkojen korotuksia ole ollut. Inflaatiokin on kellunut nollan tuntumassa välillä jopa pakkasella käyden. Rahan tarvettahan sen sijaan löytyy koko kaupunkikonserni huomioiden.

Olemme nähneet oppikirjaesimerkin määräävän markkina-aseman käytöstä. On helppoa korottaa hintoja, kun asiakkailla ei ole mahdollista löytää kilpailijoita, joilta voisi pyytää tarjousta kaukolämmön hinnasta. Siis toisin kuin sähköenergian suhteen on käynyt. Kuluttaja voi kilpailuttaa sähköenergian tuottajia edullisimman sähkön hankkimiseksi ja Energiamarkkinavirasto (EMV) valvoo, ettei sähkön siirtomaksuja perusteettomasti koroteta. Siksi JE:n sähkön hinta on pysynyt kohtuullisena myös koko maahan verrattuna.

Mielenkiinnolla odotan, minkälaisia perusteita korotuksille JE:n edustajan on käsketty kertoa mahdollisessa vastauksessaan kirjoitukseeni (turve märkää, tulitikut kallistuneet, sikaflunssa tms.). Myös sitä odotan yhtä kiinnostuneena, miten Kilpailuvirasto reagoi huimaan korotukseen. Ko. viraston yhtenä tehtävänähän on seurata kaukolämmön hinnoittelua samalla tavalla, kuin EMV seuraa sähkön hintakehitystä.

KAUKO SAARINEN Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Ellun Kanoilta ei juuri osteta

Kyllön terveysaseman asiakaspalvelu ei toimi

Lyhyet

Lyhyet

Olisiko vanhusasian- valtuutetun aika?

Perustulo- kokeilu oli tiedevilppiä

Maksuväline- petosta ei todettu

Luetko sinä? No, mutta miksi et?

Lyhyet

Jyväskylä valvoo yhdenvertaisesti omaa ja yksityistä palvelutuotantoa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.