Jyväskylän alihinnoittelu kurittaa pieniä palveluntuottajia

Pääkirjoitustoimittaja Anita Kärki nosti (KSML 8.2.) esille vanhuspoliittiseen keskusteluun liittyen ajatuksen tilaajavastuusta. Jyväskylän kaupungin vastaus (KSML 15.2.) selvensi joitakin esille nousseita kysymyksiä. Haluamme jatkaa keskustelua asiasta.

Jyväskylän kaupunki kilpailutti vanhusten palveluasumisen vuonna 2014 ns. käänteisenä kilpailutuksena. Kaupunki kertoi laatukriteerit ja ilmoitti hinnat, mitkä se oli valmis maksamaan. Yhtenä kriteerinä oli hoitajamitoitus 0,5 sosiaali- ja terveysministeriön suosituksen mukaisesti.

Pian sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen hoitajamitoitus nostettiin tasolle 0,6. Hintoja ei korotettu.

Viitakodit on tuottanut nyt viiden vuoden ajan vanhusten tehostettua palveluasumista laadukkaasti hoitajamitoituksella 0,6 saaden maksun mitoituksen 0,5 mukaan.

Helsingin Sanomien mukaan (HS 29.1. ja 2.2.) kunnat maksavat yksityisille palveluntuottajille valtakunnallisesti keskimäärin 120 e/vrk. Jyväskylän kaupunki (KSML 15.2.) maksaa hoitopäivästä keskimäärin 95 e. Miten tässä toteutuu kaupungin tilaajavastuu?

Tampereen yliopiston terveydenhuollon johtamisen professori Pasi-Heikki Rannisto toteaa (HS 6.2. Vieraskynä): Palvelutuotantoa koskevan sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen kunta yrittää usein saada palveluntuottajalta sopimuksessa määriteltyä parempaa palvelutasoa ilman erillistä korvausta.

Tällöin ongelma ei johdu palveluntuottajasta vaan tilaajasta, joka on pyrkinyt alun perin halpaan – usein huonoon – ratkaisuun. Julkista sektoria edustava ostaja on näissä tapauksissa maksimoinut oman taloudellisen hyötynsä, ei tuottaja.

Jyväskylän alihinnoittelu on kurittanut pienten palveluntuottajien taloutta. Suurten yritysten talous kestää paremmin tappioita. Ne saattavat myös ennakoida hyviä yrityskauppoja, kun pienten yritysten taloudellinen tilanne käy kestämättömäksi.

Viitahoiva Oy on Viitakodit ry:n omistama paikallinen, voittoa tavoittelematon vanhuspalveluiden tuottaja. Viitakodit ry:n hallitus on erittäin huolissaan asukkaidensa hyvinvoinnista ja turvallisuudesta palvelun alihinnoittelun takia.

Johto ja esimiehet väsyvät, mikä heijastuu päivittäiseen johtamiseen ja sitä kautta hoitajien työhyvinvointiin ja jaksamiseen. Hoivan ja huolenpidon laatu uhkaa laskea, koska toiminnan tappiollisuus ahdistaa työntekijöitä ja lisää epävarmuutta tulevasta.

Olemme huolissamme myös vanhusten aidosta valinnan vapaudesta tulevaisuudessa.

Pienten paikallisten yritysten myynti tai konkurssit johtavat kohti monopolia. Jyväskylässä voi lähitulevaisuudessa olla vain muutama suuri, valtakunnallinen asumispalveluiden tuottaja.

Syntynyt tilanne on huono kaikkien osapuolten kannalta.

Toivomme, että Jyväskylän kaupungin perusturvalautakunta käy rakentavan ja kriittisen keskustelun vanhusten palveluasumisen tilanteesta. Osallistumme mielellämme ongelman ratkaisemiseksi käytävään keskusteluun.

Kimmo Jantunen

puheenjohtaja

Kari Jaatinen

varapuheenjohtaja

Terttu Heikkilä

Johanna Rintala

Juhani Apilainen

Viitakoti ry:n hallitus

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

Lyhyet

Lyhyet

Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Mitä tuli ostettua?

Ohjaamoon nuori voi tulla myös vanhemman kanssa

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.