Jyväskylän kylien yhteisöllisyyttä

Jokaisen pitäisi saada kokea ainakin muutaman kerran elämässään, miltä tuntuu, kun sydän on pakahtumaisillaan ilosta.

Minulla oli sellainen tilanne Oravasaaren koulun pihassa sunnuntaiaamuna 23.10., kun tarkastelin kaikkea sitä, mitä suuri kyläläisten joukko oli saanut aikaan.

Koulun kaunis piha oli perusteellisesti haravoitu laidasta laitaan, kaikki rännit oli puhdistettu, hiihtomäen ja urheilukentän vesakot oli raivattu.

Miksi kylän väki oli kokoontunut niin suurella joukolla koululle töihin? Olimme kuulleet, että kaupunkiin liittyessämme luvattu pienten koulujen suojeluaika päättyisi 1.8. 2012.

Me halusimme näyttää, että haluamme olla hyviä jyväskyläläisiä Oravasaaressa, omalla kylällämme. Meille oma koti maalla on rakas paikka. Emme me ole muuttamassa pois. Lastemme lähikoulu, kylän ainoa yhteinen kokoontumispaikka on korvaamattoman tärkeä.

Juodessamme kahvia vastaleivottujen pullien ja munkkien kera, puhuimme, että jos kaupungilla on varaa esimerkiksi korjata kaupungintaloa 13,7 miljoonalla, uimahallia 11,7 miljoonalla, terveysasemaa 24 mijoonalla, ostaa Kankaan paperitehtaan alue ja laskea Satamakatu Jyväsjärven pinnan alapuolelle betonikaukaloon, täytyy olla varaa turvata pysyvästi myös maalaiskyliensä minimipalvelut, koulut!

Kaupungin velkataakka on hirmuinen, mutta pienten kylien asukkaiden palveluiden ja mukavuuksien lisäämisen takia se velka ei ole syntynyt.

Me haluamme pienentää sitä Oravasaaressa edes vähän, kun lakaisemme syksyin keväin koulun pihan, puhdistamme rännit, pidämme hiihtomäen ja urheilukentän kunnossa, lakaisemme lumet koulun rapuilta, huolehdimme koulun liputuksesta, perinneniityn niittämisestä ja niin edelleen.

Näitä töitä tekemään ei tarvitse palkattua väkeä kauempaa lähettää.

Kyliltä löytyy yhteisöllisyyttä ja talkoohenkeä, jota kaupungin päättäjien kannattaisi tukea ja edistää.

Rakentaminen kylille pitäisi tehdä mahdollisimman helpoksi ja miettiä keinoja, miten koulut saadaan säilymään sensijaan, että tavoitteena on niiden valojen sammuttaminen.

Nyröläläiset ovat saaneet aikaan Kallioplanetaarion ihmeen, hyvän turistikohteen ja veronmaksajan kaupungille. He ansaitsevat oman koulun ja asfaltoidun tien planetaariolle. Päättäjille suosittelisin matkaa Vespuolen koulun pihaan. Koulu on upealla paikalla ja ehdottomasti säilyttämisen arvoinen.

Maalle muuttajia löytyisi kyllä, jos päättäjät lupaisivat koulun pysyvästi säilyvän. Leppälahtelaiset menettivät koulunsa vuosia sitten, mutta rakensivat talkootyönä hienon Eräkeskuksen. Jotain hekin ansaitsisivat kaupungilta kiinteistöverojen vastineeksi.

Jyväskylä halusi Korpilahden ja maalaiskunna alueet tonttimaikseen. Sitä jo pelättiin, että kaupunki unohtaa pienet kylänsä, mutta 8.11. luettiin lehdestä ilouutinen: Kaupunginhallitus ei esitä pienten koulujen lakkauttamista. Kiitos siitä!

Oravasaaren koulun talkoopäivänä nostin lipun koulun salkoon pienten poikien avustamana. Lauloimme yhdessä lippulaulun. Se oli juhlava hetki.

Olen saanut 47 vuotta nähdä lipun liehuvan oman kyläni koulun pihassa. Uskon, että Jyväskylän viisaat, tulevaisuuteeen näkevät päättäjät antavat lippujen liehua korkealla jatkossakin Vespuolen, Nyrölän ja Oravasaaren koulujen pihoissa.

JAAKKO PALMU Jyväskylä, Oravasaari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Älä lopeta sanomasta kauniita

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

”Ratsastus on helppoa”

Lyhyet

Lyhyet

Jyväskylän joukkoliikenne edullisemmaksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.