Jyväskylän palvelu- tarpeet ensin

Olen esittänyt (KSML 22.2. 2013, KSML 30.3. 2013) perustettavaksi kunnan, joka kattaisi koko Keski-Suomen. Nythän tämä ideani oikeastaan toteutuu. Tuota itsehallinnollista aluetta vain nimitetään maakunnaksi.

Ero on siinä, että maakunnalle eivät siirry kaikki kuntien tehtävät.

Niinpä keskuskaupunkien nykyinen taloudellinen pulma jää ratkaisematta: perinteisesti maakunnan keskuskaupunki on huolehtinut monista koko maakuntaa palvelevista palveluista.

Keskuskaupungeilla on ollut tähän varaa. Siitä on huolehtinut suurelta osin ns. savupiipputeollisuus. Lisäksi parempipalkkaiset veronmaksaja ovat asuneet kaupungissa.

Tilanne on olennaisesti muuttunut. Tehtaat ovat kadonneet. Hyväpalkkaisia on muuttanut kehyskuntiin avarampiin maisemiin.

On myös ilmiö, että eläkkeelle jäätyä halutaan muuttaa kaupunkiin parempien palvelujen äärelle. Tämä tuo lisäkustannuksia, mutta niukasti verotuloja. Veturi yskii.

Jyväskylän osalta on esimerkkejä, jotka osoittavat, että rahaa ei ole enää entiseen tapaan. Edellinen kaupunginjohtaja Markku Andersson yritti pitää yllä keskuskaupungin velvoitteita.

Tiedämme, mihin se johti: maakunnan kunnat pääsivät ilkkumaan Anderssonin konkurssipesästä.

Uudessa Jyväskylässä, jonka päättäjät valitaan huhtikuussa ja joka syntyy soten poistuttua, on asetettava ensisijalle palvelut, joita omat asukkaat tarvitsevat.

Vasta, kun ne on taattu, voidaan arvioida seudullisia palveluja: voidaanko niitä rahoittaa yksin vai olisiko löydettävä laajempaa maksajajoukkoa.

Mikä rahaa ei löydy, on niiden ylläpidosta ja kehittämisestä luovuttava. Luopuminen merkitsisi kylläkin koko seudun ja maakunnankin vetovoiman heikkenemistä.

Kovassa maakuntien välisessä kilpailussa ei Keski-Suomella olisi siihen varaa.

Tapio Lampinen

kuntavaaliehdokas (sd.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.