Jyväskylän piilovero on moraaliton

Jyväskylän Energia maksaa kaupungille markkinakorkoihin verrattuna moninkertaista korkoa lainoistaan. Tämä raha peritään käytännössä kuluttajilta ylisuurina vesimaksuina.

Menettelyllä kerätään ”piiloverona” kaupungin kassaan noin yhden kunnallisveroprosentin verran rahaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupunki verottaa jokaista vedenkuluttajaa vauvasta vaariin saman verran tuloista riippumatta.

Viisilapsinen perhe siis maksaa seitsemän henkilön veron vesimaksuna.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pauli Partanen kiistää Ylen uutisessa piiloveron ja selittelee tämä olevan vain lain sallima keino hankkia kunnalle tuloja. Lain mukaan henkilöihin kohdistuva kunnallisverotus pitäisi kuitenkin määräytyä tulojen mukaan, joten Jyväskylän menettely on täysin moraaliton, jopa lain hengen vastainen.

Kellään kaupunginvaltuutetulla ei ole ollut selkärankaa tai ymmärrystä puuttua tähän.

Seuraavaa budjettia suunnitellessa tulisi ehdottomasti JE:lle antaa vapaus hankkia lainansa vapailta markkinoilta tai alentaa kaupungin saama korko markkinatasolle.

Kaupungin tulee myöntää tämä epäkohta ja periä tulon menetys korotettuna kunnallisverona, jolloin se peritään tulojen mukaan.

Jos kunta kerran on yhtiöittänyt palvelujaan, yhtiöllä tulee olla velvollisuus toimia omistajansa ohjauksessa voittoa tavoittelematta ja kuntalaisille edullisia palveluita tuottaen.

Kunnan tarkoitus ei voi olla harjoittaa voittoa tuottavaa liiketoimintaa omistamiensa yhtiöiden kautta, joka sitten tuloutetaan osinkona tai lainan korkona kunnalle.

Jorma Kemiläinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Masennuseläkkeet ovat kestämättömällä tasolla

Psyyken lääkintä on viimeinen keino

Lyhyet

LyhyetKesätapahtumat kiertoon, rallit Seinäjoelle, tangomarkkinat tänne.Ja Ailamarista kuningatarEn ole koskaan syönyt pizzaa tahi hampurilaista, en ole somessa, mutta pärjäilen. Sh, kun olen vältän näitä.

Kaupunki ei välitä melusaasteesta

Lyhyet

Avoin kirjeeni kansanedustajille

Kansallisarkisto, sotiemme historian tutkimus ja SS-olettamukset

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.