Jyväskylän talous on Kreikan tiellä

Moni Jyväskylän kuntapoliitikko on ollut tyytyväinen kaupunginhallituksen budjettiriiheen. Eri ryhmät ovat tuulettaneet tyytyväisinä kun saivat itselleen tärkeisiin asioihin lisää rahaa. Osa on jopa sanonut, että nyt saimme kasaan hyvän budjettiesityksen. Jos kuitenkin analysoimme budjettia reaalimaailman näkökulmasta niin voimme todeta, että olemme tekemässä huonointa talousarviota vuosikausiin.

Jyväskylän kaupungin talous on erittäin huonossa kunnossa. Tämän vuoden alijäämä tulee olemaan yli 20 miljoonaa euroa ja vuodelle 2012 on budjetoitu alijäämää lisää 28,8 miljoonaa euroa. Kahdessa vuodessa teemme alijäämää yhteensä 50 miljoonaa euroa. Lisäksi kaupungin lainakanta kasvaa ensi vuoden aikana yhteensä 65,4 miljoonaa euroa.

Talousarvion tulossuunnitelma osa kertoo, että vuoteen 2014 mennessä talous tasapainottuu kun vuosikate tulee vastaamaan poistoja. Vuosikate on käytetyin tunnusluku terveen kuntatalouden arvioinnissa. Jyväskylän pitäisi parantaa talouttaan nykytilanteesta noin 35 miljoonalla eurolla, jotta tähän päästäisiin. Tämä summa vastaa lähes kahden prosentin korotusta kaupungin veroprosenttiin! Tällä hetkellä meillä ei ole tiedossa millä keinoin tähän voimme päästä. Eli kaupungin budjetin osana oleva tulevien vuosien tulossuunnitelma on täysin tyhjän päällä.

Kaupunginvaltuuston päättämä veroprosentin 0,5 prosentti nosto tuo kaupungille noin 9 miljoonaa euroa. Tämä on haluttu tehdä, jotta saadaan paikattua eri hallinnonalojen kustannusten nousu. Lisäksi korotuksella saatiin helposti rahoitettua eri valtuustoryhmien haluamat korjaukset kaupunginjohtajan budjettiesitykseen ja hieman parannettua vuosikatetta.

Veroprosentin nosta on tässä tilanteessa väärä ratkaisu talouden ongelmiin. Talousarviossa ei puututa varsinaiseen ongelmaan eli liian suuriin kuluihin. Ainoa tapa saada kaupungin talous kuntoon on rakenteelliset muutokset. Näitä ei talousarviossa ole.

Veroprosentin korotus ilman rakenteellisia muutoksia on liian helppo tapa saada talousarvio edes siedettäväksi. Ovatko tulevat kuntavaalit syy siihen, että me politikot emme uskalla kantaa vastuutamme kaupungin taloudenpidosta? Veroprosentin korotus vie meiltä työkaluja tulevilta vuosilta, jolloin talouden tasapaino on vielä huonommassa kunnossa kuin nyt. Nämä vuodet ovat edessämme, sillä alijäämä ei katoa ilman vaikeita päätöksiä. Meidän täytyy lähteä rakentamaan vuoden 2013 budjettia ja miettimään miten voimme muuttaa rakenteita ja tehdä merkittäviä säästöjä. On uskallettava lopettaa toimintoja ja ulkoistaa osa niistä. Rahat eivät riitä nykymallin jatkamiseen.

Esitän, että kaupunginhallitus aloittaa välittömästi taloustyöryhmän kokoamisen ja antaa sille toimeksiannon säästöjen etsimiseksi.

Aloittaessaan Jyväskylän kaupunginjohtajana Markku Andersson oli erittäin huolestunut talouden tilasta. Hän muistutti, että Jyväskylä velkaantuu euron sekunnissa. Nyt valtuusto ei ole suuresti huolissaan, vaikka teemme jo lähtökohtaisesti alijäämäisen budjetin ja otamme väkevästi lisää lainaa.

Budjetin mukaan Jyväskylä velkaantuu vuonna 2012 peräti 2,10 euroa sekunnissa!

SAMI KETTUNEN kaupunginvaltuutettu (kesk.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

Lyhyet

Lyhyet

Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Mitä tuli ostettua?

Ohjaamoon nuori voi tulla myös vanhemman kanssa

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.