Jyväskylän tulee kasvaa ylöspäin

Jyväskylä on kompakti ja ihmisen mittakaavainen kaupunki. Kolmen kilometrin säteellä keskustasta asuu peräti 80 % kantakaupungin väestöstä. Uudetkin asuinalueet tulee rakentaa niin, että palvelut ovat kävely- tai pyörämatkan päässä ja joukkoliikenteen käyttö on vaivatonta.

Kankaan alueesta voidaan tehdä pyöräily- ja kävely-ystävällisen alueen edelläkävijä. Muita pyöräilyetäisyydelle keskustasta suunniteltavia uusia alueita ovat Äijälänranta, Halssilanmäki, Kangasvuori ja Korteniitty.

Jyväskylässä on kaupunkirakennetta hajauttavia kaavoitushankkeita, jotka lisäisivät liikenteen aiheuttamia ympäristöhaittoja, heikentäisivät lähipalveluiden ja joukkoliikenteen kannattavuutta ja tuhoaisivat tärkeitä lähivirkistysalueita. Esimerkiksi ysitien ja Ronsuntaipaleentien väliseen metsään suunniteltu Kauramäen pientaloalue olisi askel väärään suuntaan.

Tämän alueen yhteyteen on suunniteltu hypermarket. Moottoritien varteen kaavaillut kaupan suuryksiköt vievät asiakkaita keskusten pienemmiltä kaupoilta ja leivän pienyrittäjiltä. Jos lähikaupat puuttuvat, ihmiset joutuvat kulkemaan kauas palvelujen perässä. Jotta joukkoliikenne olisi kilpailukykyinen vaihtoehto yksityisautoilulle, pitäisi kaavoittaa tiiviitä, ns. ensimmäisen palvelutason alueita, joilla vuoroväli olisi 10–15 minuuttia. Tämä ei Kauramäessä toteutuisi.

Keskustassa ja aluekeskuksissa asunnot ovat kalliita. Asuntojen kaavoitus syrjään palveluista on huono ratkaisu. Jos kaavoitetaan lisää asuntoja keskuksiin, hinnat laskevat.

Tällöin ihmisillä on varaa muuttaa lähemmäs palveluja, jolloin tarjonta lisääntyy muillakin alueilla ja asuntojen yleinen hintataso laskee. Myös kunnallistekniikan rakentaminen on halvempaa valmiille alueille.

Jyväskylän asukasluvun on ennustettu kasvavan yli 20000:lla seuraavien 30 vuoden aikana. Kasvua varten ei silti tarvita uusia, keskustasta kaukana olevia lähiöitä.

Kaupungin tiivistämistä voi verrata aktiiviseen liikuntaharrastukseen: turha läski sulaa pois, jolloin keho voimistuu ja toimii tehokkaammin.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Maksuväline- petosta ei todettu

Ellun Kanoilta ei juuri osteta

Kyllön terveysaseman asiakaspalvelu ei toimi

Lyhyet

Lyhyet

Olisiko vanhusasian- valtuutetun aika?

Perustulo- kokeilu oli tiedevilppiä

Luetko sinä? No, mutta miksi et?

Lyhyet

Jyväskylä valvoo yhdenvertaisesti omaa ja yksityistä palvelutuotantoa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.