Jyväskylän uudella valtuustolla on suuret haasteet

Taloudellinen tilanne on todella synkkä eikä helpotusta ole odotettavissa. Tästä kertoo mm. yleisen taloustilanteen epävarmuus, valtionosuuksien leikkaukset, verotulojen odotettua vähäisempi kasvu ja heikot kasvunäkymät.

Niin syvässä suossa ollaan, ettei sitä yhdellä keinolla korjata. Velan ottaminen ei ole kestävä ratkaisu, koska velkaa Jyväskylän kaupungilla on jo liikaa. Kuntaveroprosenttia on korotettu kahteen otteeseen tällä valtuustokaudella. Korotus ensi valtuustokaudella on toki mahdollinen, mutta se ei yksinään riitä.

Paljon puhutaan rakenteellisista uudistuksista, palvelulinjojen määrittämisestä, hallinnon keventämisestä ja investointien karsimisesta. Näitä kaikkia uusi valtuusto joutuu puntaroimaan.

Tässä syvässä suossa puhutaan myös leikkauksista ja karsimisesta. Näkemykset siitä, mistä ja minkä verran leikataan, vaihtelevat. Pidän hälyttävänä sitä, että toistuvasti nousee esille leikkauskohteeksi kevyet, ennaltaehkäisevät palvelut.

Viisautta ja vastuullisuutta on se, että pyritään ehkäisemään ongelmia, tarjoamaan matalan kynnyksen palveluja ja turvaamaan hyvinvointia. Raskaammat palvelut, joita tarvitaan monisyisten ongelmien pahennuttua, ovat kalliimpia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Lastensuojelun keskusliitto julkaisivat äskettäin selvityksen, jonka mukaan kodin ulkopuolelle sijoittamisten kustannukset ovat kymmenkertaiset verrattuna ehkäisevän lastensuojelun kustannuksiin. Oikea-aikaisen avun tarjoaminen voi myös vähentää huostaanottoja ja olla samalla inhimillisempää ja taloudellisempaa. Samansuuntaisia tuloksia on saatu muistakin selvityksistä ja tutkimuksista, joten tämän pitäisi olla päättäjien tiedossa. Jostain syystä se ei kuitenkaan näy riittävästi päätöksenteossa.

Vastuullista talouspolitiikkaa on, että ongelmien ennaltaehkäisy on politiikan keskiössä. Tämä pätee sosiaali- ja terveysongelmien ohella myös muille sektoreille, kuten ympäristöongelmiin.

Tuleva valtuusto saa käsiinsä suuret haasteet, joita ei populismilla tai yhden keinon politiikalla ratkaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Lyhyet

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.