Jyväskylän yliopisto perustettiin vuonna 1966

Syksyllä 1966 perustamisasetuksensa saanut ja toimintansa aloittanut Jyväskylän yliopisto viettää kuluvan vuoden aikana 150-vuotisjuhlia monin näyttävin menoin. On hienoa, että yhtä tärkeää osaa Jyväskylän opillisen sivistyksen saavutuksista esitellään juhlinnan ohessa.

Ensimmäistä kertaa on tämänvuotisessa juhlinnassa tulkittu yliopistomme perustamisvuodeksi Jyväskylän Kansakoulunopettajaseminaarin perustamisvuosi 1863. Opettajainkoulutuksen 150. juhlavuotta toki nyt on syytä viettää, mutta perusteet yliopiston 150-vuotisuuden juhlinnalle herättävät kummeksuntaa.

Vuoden 1969 promootiossa mukana olleena muistelen painotetun vastikään saavutetun yliopistollisen statuksen merkitystä ja 1970-luvulla muistan osallistuneeni Jyväskylän yliopiston kymmenvuotisjuhlaan.

Vuonna 2004 juhlittiin jo yliopistomme 70-vuotisjuhlia Jyväskylän kasvatusopillisen korkeakoulun perustamisvuoteen viitaten ja nyt on tuohon vuosimäärään lisätty vielä komeasti 80 vuotta.

Jyväskylän kansakoulunopettajaseminaari alkoi toimintansa syksyllä 1863 ja se lakkautettiin 12.5.1934 annetulla valtioneuvoston asetuksella. On hyvä huomata, että seminaarin aloittaessa elettiin tiukasti säätyjakoista aikaa, jolloin pääosin talonpoikaista juurta olleet miesoppilaat eivät valmistuttuaankaan yltäneet opillisena pidettyyn säätyyn kun taas yliopistoon johtavan Jyväskylän Lyseon oppilaita alettiin pitää siihen kuuluvina jo lyseoaikanaan. Yliopistollisia piirteitä on seminaarin alkuvaiheista muutoinkin vaikeaa keksiä.

Tammikuun 26. vuonna 1934 vahvistettiin laki Jyväskylän Kasvatusopillisen Korkeakoulun (JKK) perustamisesta, jossa (pedagogisessa korkeakoulussa) myös ylioppilaat saisivat tilaisuuden valmistua kansakoulunopettajiksi.

Seminaarin tuolloiset opiskelijat eivät siirtyneet automaattisesti korkeakouluopiskelijoiksi, vaan jatkoivat koulutusohjelmansa mukaisesti edelleen, enimmillään vuoteen 1937. Moni toki pääsi jatkamaan laajempien opiskelumahdollisuuksien korkeakouluopiskelijoina. Kun seminaarin virat lakkautettiin, saattoi osa seminaarin opettajista hakea uusiin korkeamman vaatimustason virkoihin.

Tradition katkos haluttiin mahdollisimman selväksi. Yliopistolliset kesäkurssit eli Jyväskylän kesäyliopisto oli antanut arvosanaopetusta paljolti seminaarin ulkopuolisille oppilaille jo kesästä 1912 lähtien. Etenkin 1950-luvulla voimakkaasti laajentunut JKK omasi jo paljon yliopistolle ominaisia piirteitä, mutta yliopisto siitä tuli vasta 1966. Korkeakoulun toiminta lakkautettiin tätä ennen.

Historiallisen perinteen ja vanhan laskemistavan mukaan jonkin yhteisön, firman tai jopa valtion ikä lasketaan aina yhtäjaksoisesta historiallisesta jatkumosta, jossa toiminnallinen tai juridinen katkos, konkurssi tai vallankumous keskeyttää iän laskemisen. On vanhastaan pidetty kunnia-asiana tämän säännön noudattamista.

Pyrkimättä sen enempää juhlailon pilaajaksi kuin saivartelijaksikaan, kertaan vielä, että juhlinnan aiheena oleva Jyväskylän yliopiston 150-vuotisena esitetty historia on niin asetuksilla kuin osin toiminnallisesti katkaistu pariin kertaan.

Pelkkä henkiseksi tulkittu traditio tai vaikkapa juhlapuheiden irralliset esimerkit eivät anna oikeutusta tosiseikkoja oikovalle ja saavutuksia paisuttavalle menneisyyden selittämiselle.

Myönnän toki, että jos vaikka kolmen vuoden päästä kekkeröitäisiin yliopistomme tarkistuslaskelman mukaisia 50-vuotisjuhlia, joku saattaisi taas vähän hämmentyä.

No eiköpä siitä saataisi ihan kelvollinen juhlimisen syy ja keskustelun aihe siitä minkä ikäinen yliopistomme oikeastaan onkaan.

Erkki Fredrikson

filosofian lisensiaatti

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.