Jyvässeudun betoniteollisuus vaarassa

Olen joutunut nyt jo kahdesti lukemaan uutisia Keskisuomalaisesta betoniasemien lisärakentamisesta Keski-Suomeen, ensin Äänekosken Hietamalle ja nyt Laukaan Vehniälle.

Molemmilla kerroilla yrittäjät ovat antaneet harhauttavaa tietoa julkisuuteen.

Hietaman yrittäjä Timo Hokkanen ilmoitti tuottavansa uudelta asemaltaan betonia 50 000 tonnia vuodessa. Eero Nieminen lupasi 12 uutta työpaikkaa alihankkijoineen uuden betoniaseman myötä.

Kysyn, miten voi syntyä uusia työpaikkoja tai betonikuutioita, kun betonin kulutus ei lisäänny tippaakaan uuden betoniaseman rakentamisen ansiosta. Betonin toimituskohteita ei kasva uuden aseman ympäristöön kuin sieniä sateella.

Näissä operaatioissa on tarkoitus tunkeutua samoille markkinoille nykyisen toimijan eli allekirjoittaneen puoliksi omistaman yhtiön markkina-alueelle.

Teillä on ilmeisesti ollut väärää informaatiota tai vaihtoehtoisesti toiveunia jaettavan alueen markkinoista.

Ilmoitan nyt 18 vuoden keskiarvot: Laukaan betoniasema 4 293 ja Suolahden betoniasema 5 154 eli yhteensä 9 447 kuutiometriä/vuosi. Kun tuo volyymi jaetaan tulevaisuudessa neljän betoniaseman kesken, saamme 2 362 kuutiota/ asema.

Varmaan kannattaa investoida 1,3 miljooanaa euroa tuolle määrälle. Alkeellisinkin laskenta osoittaa, että investointi edellyttää noin 150 000 euron vuosikatetta.

Vehniän betoniaseman katteen tulisi olla 62,50 euroa/ kuutio. Se on summa, jolla betoni pitää nykyhinnoilla jo melkein pumpata muottiin. On siis helppo todistaa, että investointi on kannattamaton ja koituu yritykselle rasitteeksi.

Ihmettelen myös Eero Niemisen asennetta mahdollisiin siltabetoneihin, ikään kuin ne kuuluisivat automaattisesti ja luontaisetuna hänen yritykselleeni, eikä muita tarvitse siinä ottaa huomioon.

Tämä ylettömän tiheään rakennettujen betoniasemien verkosto tulee aiheuttamaan jatkossa koko valmisbetonitoimialan loppumisen. Sitä jo kaksi "suurta" yrittäjää on harjoitellut yli kaksi vuotta Jyväskylässä ja tauti on yleinen esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella.

On selvää, että Vehniän ja Hietaman betoniasemat joutuvat ottamaan markkinansa pelkällä hinnan alennuksella, sillä muita kilpailuetuja ei näissä uusissa asemissa ole. On myös selvää, että jo pitkään alalla toiminut yrittäjä ei ole vastaamatta kyseisiin hyökkäyksiin.

Tulemme myös osoittamaan, että tekemänne investoinnit eivät tuota toivomallanne tavalla ja kyseiset investoinnit osoittautuvat virheiksi ylikapasiteetin luomisen sekä väkivaltaisen markkinoille tunkeutumisen kautta.

Laukaan kunta ei osoittanut erityistä harkintaa myydessään Vehniältä tontin kilpailijan betoniasemalle. Se on isku paikallisen betoniyrittäjän vyön alle.

Eikö kunta tajua, että se tulos, mikä meiltä jää valmisbetonista saamatta, on pois myös Laukaan yhteisöverosta. Vehniän betoniaseman rakentaminen syö kaikilta Jyväskylän ympäristön betonialan yrittäjiltä valmisbetonikatteet nollaan.

Ehkäpä kaavoitetun tontin myyntiä ei voi juridisesti estää. On vain todettava, että täysin vapaan yrittämisen ideologia näyttää antavan mahdollisuuden toteuttaa unelmiaan äärimmäisen brutaaleilla keinoilla.

TAPANI KLINGA toimitusjohtaja Laukaa Betoni Oy

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.