Käärinliinassa ei ole taskuja

Tavallinen tallaaja ja työntekijä ihmettelee yritysten ja valtion holtitonta rahan käyttöä.

Luovutetusta Karjalasta niin köyhien kuin rikkaiden piti siirtyä ympäri Suomea. He eivät jääneet valittamaan vaan tarttuivat toimeen, keksimään elantoa perheelleen. Heidän hyvillä liikemiestaidoillaan syntyi yhä hyvin toimivia, työllistäviä yrityksiä.

Kodin menetys ja sijoittumisvaikeudet eivät lannistaneet. Perustettiin yritys, laajennettiin, kun se oli mahdollista, työllistettiin, koska ymmärrettiin, ettei ihminen yksin kesää tee. Kaikki olivat aktiivisia. Autettiin, elettiin myötä.

Työtä ei tuotu kotiin, jokainen kynnelle kykenevä etsi, kyseli ja tarjosi osaamistaan. Yritykset ilmoittivat lehdissä asiallisesti työvoiman tarpeistaan. Tyhmempikin osasi etsiä itselleen sopivaa paikkaa. Palkat eivät päätä huumanneet, mutta toimeen tultiin.

Ensimmäinen palkkani oli 60 markkaa, töitä 8 tuntia/päivä. Asuntona vinttikamari, 30 markan vuokra sisälsi lämmön, veden kaivosta ja saunan.

Oli työtä, toimeentulo ja suuri haave paremmasta. Työtä päivät, perheen huoltoa ja opiskelua illat, jopa yöt. Emme joutaneet bilettämään.

Äitiyslomaa kolme kuukautta. Vapaapäivinä autettiin vanhempia. Apuja ei ollut, ei tukia. Silti se oli rikasta elämää.

Kun työnantaja menestyi, menestyi työntekijäkin. Ammattitaito kasvoi ja saattoi saada paremmin palkatun paikan. Jopa bonuksella. Minulla se oli yksi prosentti. Koin sen piiskarahaksi ja sitähän se oli. Työ täytyi tehdä hyvin ja kannattavasti. Muuten sitä ei maksettu.

Nyt me emme ymmärrä, että jopa valtion viisaat päättäjät maksavat valtavat bonukset ja optiot kannattamattomasta toiminnasta. Se ei ole oikein, kuten ahneuskaan. Käärinliinassa ei ole taskuja.

Maailmassa ei ole yhtään niin viisasta ihmistä, että hänelle kannattaa maksaa tekemättömästä työstä. Mutta mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Palkitseminen huonostakin tuloksesta on epätervettä opetusta tuleville kansalaisille, jotka joutuvat aikanaan vastaamaan omien työpaikkojensa ja koko Suomen kohtalosta.

Vaikka maailma muuttuu, ei ahneita kannata suosia toisten kustannuksella.

Salme Kuusela

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Syyttäjälaitosta pitikin uudistaa

Jyväskylän joukkoliikenne edullisemmaksi

Suomen rahanpesulaki kaipaa pikaista remonttia

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.