Kävikö Ultra Bra äänestämässä?

Presidentinvaalit olivat mielenkiintoiset. Ensimmäisellä kierroksella oli ehdokkaita joka lähtöön. Paavo Väyrynen pääsi toistuvasti kertomaan mediassa ”voittavansa vaalit ja menevänsä toisella kierroksella”.

Kansa äänesti ja Haavisto ohitti niukasti Väyrysen.

Tämän jälkeen alkoi uskomaton julkisuuspelleily. Haavistoa ja Niinistöä vedettiin mukaan kaikenlaisiin ”gallupeihin”. Kaupalliset radiokanavat kyselivät kuulijoiltaan mieleistä ehdokasta ja lanseerasivat ns. tuloksen sellaisenaan eetteristä. Aivan loppumetreillä ehdokkat olivat mm. lauantai-illan hupiohjelmassa Uutisvuodossa.

Koko kampanjan ajan kyseltiin todella älyllisiä ja presidentin valtaoikeuksiin kuuluvia keskeisiä kysymyksiä kuten kantaa parveketupakointiin.

Media alkoi elää omaa elämäänsä. Yksi virstanpylväs oli Ultra Bran konsertti. Lavalle mahtuivat sekä Erkki Tuomioja että Hector. Kyseessä oli Vanhan valtauksen uusinta. Kaikki kulttuuriälymystöksi itseään kutsuneet olivat mukana Haavisto-ilmiössä. Mutta missä ilmiössä?

Itä-Suomen yliopiston dosentti kertoi, että Haavisto-ilmiöstä tehdään tutkimus nuorten näkökulmasta. Mitä ihmettä? Paljon mielenkiintoisempaa olisi selvittää, miksi nuorisovaaleissa Sauli Niinistö oli ylivoimainen. Miksi 15-vuotias äänesti 63-vuotiasta?

Elokuva-alan juhlassa mopo karkasi täysin. Taiteilija toisensa jälkeen liputti Haaviston puolesta. Tuntui kuin maassa ei olisi yhtään taiteilijaa, joka ei kannattaisi Haavistoa.

Täysin huomiotta jäi mm. Kotiteollisuuden solistin Jouni Hynysen haastattelu, jossa hän totesi, että ”Haaviston kannattajat tuntuvat olevan mielenhäiriössä, elävän jotain yhteistä unelmaa, joka ei tule toteutumaan, oli pakko tehdä toisin”.

Tragikoominen loppuhuipennus oli Paavo Lipposen liputus Haaviston puolesta. Teko oli toki kunniakas. Mutta kuten vaalin tulos osoitti, sivistynyt kansa ei tarvitse eikä kuuntele ketään besserwisseriä tehdessään äänestyspäätöstä.

Lasse Hakala

toimitusjohtaja

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Lyhyet

Lyhyet

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.