Käypä hoito tarkoitti tuskaa ja odotusta

Olen 46-vuotias fyysistä työtä ja liikuntaa harrastanut, niistä voimaa ja iloa saanut naisihminen. 27-vuotiaasta asti minulla on ollut selkävaivajaksoja muutaman vuoden välein, enemmän ja vähemmän hankalia. Välilevyjen pullistumia ja välilevyn rikkoma, josta seurasi kuuden viikon käypä hoito -ohjeistuksen sokean tuijottelun ja odottelun aikana hermovaurioita.

Takana on pari parivuotista kuntoutustuetonta sairauslomajaksoa. Viimeisin pitkittynyt selkävaivajakso venyi reiluksi kahdeksi vuodeksi, ilman kuntoutustukea Kevasta tai Kelasta, ja haukkasi ansiosidonnaiset päivärahat.

Pääsin Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntoutustutkimuspolille työkyvynkartoitukseen päämääränä päästä ammatilliseen kuntoutukseen ja työkokeiluun. Tutkimusjakson odotteluaikana hain kovalla innolla ja sisukkaasti töitä ja työkokeilupaikkoja onnistumatta siinä sekä kävin pari kurssia tavoitteena hyödyntää niitä tulevaisuudessa.

Jaksoaika työkyvyn arviointiin tuli minulle hartaan odottelun jälkeen. Menin jaksolle luottaen ammattilaisten vahvaan osaamiseen, luottaen heidän kykyynsä ottaa vajaakuntoisuuteni huomioon.

Monenlaisen testauksen ja parin tutkimuksen lisäksi oli lihaskuntotestaus. Se sisälsi punttien pidon suorin käsin paikallaan, painoa käsissä yhteensä 10 kg. Tässä testissä tapahtui jotakin: Painon tunne alaselässä ja terävä tikarimainen pistos. Jotain hajosi? Tämä oli terveen verrokkiryhmän testi.

Rajut oireet alkoivat ja ovat koko ajan pahentuneet. En päässyt lääkärille. Koppeilua eestaas, vastuun pakoilua joka taholta. 15 päivää tapahtuneen testauksen jälkeen tapasin erikoissairaanhoitopiirin fysiatrian lääkärin sinnin, suurien sattumusten ja ihmeen myötävaikutuksella. Ajattelin ja luotin, että tuollaisessa testauksessa tapahtuneesta asiasta otetaan vastuu Keski-Suomen keskussairaalassa, huomioidaan aiheutuneet tuskat, oireet ja vaivat sekä selkävaivahistoriani. Kuvittelin, että saisin lähetteen nopeasti magneettiin ja katsottaisiin, mikä on rikki vai onko mikään.

Fysiatri kuitenkin vetosi, että käypä hoito -suositus on kuusi viikkoa, koska yleensä ja pääsääntöisesti akuutit selkäkivut menevät siinä ajassa ohi. Saldona käynnistä kahden viikon sairausloma ja uusi aika. Eli jälleen venytellään, luikitaan vastuusta ja odotellaan potilaan totaalista ”väsähtämistä” tai jotain muuta ikävää.

Olen jälleen toimintakyvytön ja tuskahelvetissä. Kipu ja tuska ovat moninkertaisesti kovempia kuin koskaan.

Sipelius

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä. Toimitus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.