Köyhät ja rikkaat kunnat talouskurssille

Valtio julkisti äskettäin uudet laskelmansa kuntien valtionosuuksista. Yleisesti on tiedetty, että tämä on eräs hyvä tapa johdatella kunnanisät yhteisiin kuntaliitosneuvotteluihin.

Eri maakuntalehtien tulkinnat ovat ”hauskaa luettavaa”. Silmiini pisti mm. Jämsän Seutu 3.1.2014. Siinä oli iso haastattelupohjainen uutinen aiheesta. Haastateltujen, Jämsän talousjohtajan sekä Kuhmoisten kh:n puheenjohtajan kannat olivat kuin päivä ja yö.

Molemmat herrat jättivät peruskysymykseen vastaamatta eli siihen miksi Jämsä tässä tienaa ja Kuhmoinen menettää.

Virkamiesten uudessa mallissa on keskeistä se, että tasataan aluepoliittisesti tarkkaan koordinoiden kuntien tuloja; ei niiden menoja. Tämä ei tarkoita, että vaikkapa Jokilaakson Terveys Oy (JLT) olisi se Jämsän onnen kukkanen. Päinvastoin sanoisin. Euro on entistä tarkempi.

Kyse on mm. siitä, että ne kunnat, joiden verotulot ovat surkeat maan keskiarvoon nähden, ehkä voittavat. Mitäs uutta tässä sitten on? Ensi silmäyksellä ei mitään uutta.

Jämsä siirtyi jo nelisen vuotta sitten rutiköyhien joukkoon eli Jyväskylän seuraan. Nyt Jämsä sen kun rapistuu lisää, mutta se kaksinkertaistaa uudessa mallissa köyhäin­apunsa eli verotulojen tasauksena. Kuhmoinen puolestaan menettää noin 10 prosenttia.

Näen Keski-Suomen ja varsinkin Jyväskylän onnistuvan tulonsiirrossa, joskin Kuhmoinen on eräs maksumies.

Se juuri onkin keskeinen aluepoliittinen muutos ja näyttäisi olevan uuden idean sisään piilotettu. Vanha järjestelmä johti tietämättömät päättäjät vääriin ratkaisuihin eli korottamaan kuntaveroja toisensa perään. Näin siis oli myös Kuhmoisissa, mutta varsinkin Jämsässä.

Nyt näyttäisi yleisellä tasolla siltä, että pikkukuntien omien veronkorotusten lyhytaikainen hyötymahdollisuus toisten kuntien kautta poistuisi. Ja tämä olisi hyvä tieto valtiontaloudenkin kannalta! Pikkukunnatkin laitetaan paremmin pohtimaan nimenomaan menojaan tulojen sijasta.

Tilanne on haastavan uusi ja se vaatii päättäjät aitoon pohdintaan sekä johdetulle talouskurssille.

Kari Keskinen

Kuhmoinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Raamattuun ei ole oikotietä

Avaimia Raamatun kohtien oikeaksi kääntämiseksi

Loukkaava puhe ei ole kenellekään sopivaa

Lyhyet

Lyhyet

DI-koulutus tuo mahdollisuuksia

Vierailijakolumni: Matkailua kesä-Suomessa

Lyhyet

Jyväskylän sote-asioihin järkeviä päätöksiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.