Köyhien määrä lisääntyy

Tyrmistyneenä seurasin Sampo-konsernin hallituksen puheenjohtajan ja finanssitalon suuromistajan, Björn Wahlroosin ajatuksia köyhien ja rikkinäisten perheiden kyykyttämisestä. Financial Timesissa palstatilaa saaneen Wahlroosin mielestä emme voi jatkaa ihmisten verottamista nykytavalla emmekä köyhyyden ja rikkinäisten perheiden taloudellista tukemista. Käsittämätöntä, sivistymätöntä ja ihmisen perustuslaillisia oikeuksia polkevaa puhetta kultalusikka suussa syntyneeltä Wahlroosilta!

Päinvastoin Wahlroos. Juuri nyt olisi oikea aika elvyttää nostamalla köyhien perheiden käytettävissä olevia tuloja. Juuri köyhät perheet kuluttaisivat varmimmin joka sentin elämiseen ja elvyttäisivät näin kotimarkkinoita. Samaa mieltä ovat Yhden Vanhemman Perheiden Liiton edustajat.

Tuoreen EU-määritelmän mukaan (Ksml 5.7.) liki miljoona suomalaista elää köyhyydessä. Köyhyyttä on aikaisemmin mitattu pelkästään tuloperusteisesti, nyt köyhyyden kriteereiksi määritellään myös aineellinen puute ja pitkään jatkunut työttömyys. Toimeentulotuesta, toisin kuin ajateltiin, on tullut pysyvä selviämisratkaisu monelle köyhälle suomalaiselle.

Yhden vanhemman perheitä on Suomessa noin 118 000 eli parikymmentä prosenttia kaikista lapsiperheistä. Näistä perheistä yli 32 prosenttia luokitellaan köyhiksi ja niillä on myös suurin riski joutua toimeentulotukiasiakkaiksi. Myös näiden perheiden lapsille pitää antaa mahdollisuus kasvaa tasapainoisiksi, työtä tekeviksi aikuisiksi.

Stakesin vuoden 2008 tilastojen mukaan peräti 23,3 prosenttia yhden vanhemman perheistä sai toimeentulotukea, kun vain nelisen prosenttia kahden vanhemman perheistä joutui turvautumaan toimeentulotukeen. Vuoden 2009 tilastot tästä tulevat vasta loppuvuodesta mutta jo nyt tiedetään, että toimeentulotuen bruttomenot kasvoivat 17 prosenttia vuonna 2009 ja toimeentulotukea saaneiden kotitalouksien määrä lisääntyi 10 prosenttia.

Toimeentulotuen ostovoima on laskenut noususuhdanteen aikana. Hienoa oli 2000 luvun alussa aikaansaatu päätös toimeentulotuen 7 prosentin omavastuun poistosta. Inflaatio on kuitenkin syönyt tämän hyödyn. Kaiken lisäksi pienituloisimmat perheet "hävisivät" lapsilisän ja elatustuen korotukset, sillä ne leikkaavat toimeentulotuen määrää. Monet kunnat eivät käytä harkinnanvaraista taikka ennaltaehkäisevää toimeentulotukea, vaikka siihen olisi monen pienituloisen kohdalla perusteet.

Toimeentulotukilakiin kirjattiin vuoden 2008 alusta määräajat toimeentulotukiasioiden käsittelylle. Monissa kunnissa hakemusten käsittely venyy yli määräajan. Kotikuntani Jyväskylä sai muutaman muun kunnan lisäksi äskettäin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta määräyksen käsittelyaikojen saattamisesta toimeentulotukilain mukaiseksi kesäkuun loppuun mennessä. Aluehallintovirasto toteaa, että käsittelyaikojen venyminen laissa säädettyä pidemmäksi vaarantaa kansalaisten oikeuden välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Toimeentulotuen hakeminen on erittäin monille myös niin vaikeaa ja nöyryyttävää, etteivät läheskään kaikki tukeen oikeutetut edes hae sitä.

Paradoksaalista on, että osa yksinhuoltajista joutuu jopa tekemään perheestään lastensuojeluilmoituksen tullakseen kuulluksi ja saadakseen apua taloudelliseen ahdinkoonsa.

Terveys- hyvinvointi- ja tuloerot ovat vuosikymmenten saatossa kasvaneet. Ilman valtiovallan aktiivisia toimia polarisaatio vain syvenee. Sivistynyt yhteiskunta pitää huolta kaikista kansalaisistaan, erityisesti heistä, jotka eivät Björn Wahlroosin tapaan ole syntyneet kultalusikka suussa.

AILA PALONIEMI kansanedustaja (kesk) Valtiovarainvaliokunta, kunta- ja terveysjaosto Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

Lyhyet

Lyhyet

Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Mitä tuli ostettua?

Ohjaamoon nuori voi tulla myös vanhemman kanssa

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.