Köyhyys on aina suhteellista

Keskisuomalainen uutisoi 5.7., että Suomessa on Euroopan unionin vanhempien kriteereiden mukaan 700 000 ja uudempien mukaan 900 000 köyhää.

Meillä siis menee erittäin huonosti lukujen valossa. EU-köyhän tulot ovat määritelmän mukaan 60 prosenttia mediaanituloista eli tuloiltaan keskimmäisen ansioista. Suhteellisen tasaisen tulonjaon maassa, kuten esimerkiksi Suomessa, mediaanitulo on huomattavasti lähempänä tulonsaajien keskituloa kuin epätasaisen tulonjaon maissa. Siksi euromääräinen EU-köyhän raja tuppaa nousemaan Suomen kaltaisissa maissa.

Ranskan vallankumouksen aikana reilut kaksi vuosisataa sitten 80-90 prosenttia maanosamme väestöstä eli köyhyysrajalla, eli he pysyivät nippa nappa hengissä. Historioitsijat laskevat, että hyvin toimeen tulevat tarvitsivat tuolloin selvitäkseen hengissä kaksi tynnyrillistä viljaa eli noin 200 kg vuotta kohti. Nykyrahassa siihen olisi tarvittu nettikaupan hintojen mukaan 257 euroa (vehnäjauhot).

Tuolloisissa oloissa EU-köyhän tuloilla olisi saanut ruokaa seitsemäksi kuukaudeksi ja viisi kuukautta olisi pitänyt tulla toimeen silmänruoalla tai muulla kalorittomalla vaihtoehdolla. Pitkälle sillä tavalla ei pötkitty: EU-köyhiä ei ollut.

Äkkiseltään tuntuu ihmeelliseltä, että vajaan miljoonan asukkaan Suomi kykeni pari vuosisataa sitten ruokkimaan väkensä vaikka välillä petulla paikaten, kun reilun viiden miljoonan asukkaan nyky-Suomessa mietitään miljoonan köyhän ongelmaa ja pohditaan, grillataanko ehtoolla seepraa vai karhua.

Siihen ei menneiden vuosisatojen köyhä pystynyt: hänen oli syötävä, jos ruokaa oli. Paastoamista saattoi harjoittaa vain hoveissa ja luostareissa.

Vähennyslasku on edelleen viiltävän terävä väline talouden analysoinnissa: mitä jää viivan alle, jotta sitä voidaan jakaa. Reilussa kahdessa vuosisadassa viivan alle on Suomessa ruvennut jäämään enemmän ja enemmän ja yhä useammalle. Siksi eliniän odotteemmekin on noussut kolmesta, neljästä vuosikymmenestä kahdeksaan.

ILKKA NUMMELA professori Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.