Kaava ohjaa työtä ja hyvinvointia

Uutta yritystä perustettaessa yksi yrittäjän tärkeimmistä kysymyksistä liittyy rakentamiseen. Mihin saa rakentaa ja mitä? Yritysideat syntyvät tarpeesta, luovuudesta ja joskus niistä hullun rohkeista päähänpistoistakin.

Jyväskylässä valmistellaan uutta yleiskaavaa, johon kuuluu nyt aiempaa kaavaa enemmän enemmän maaseutualueita. On sovitettava yhteen aiempaa enemmän maaseutu- ja taajama-alueiden käyttöä.

Yleiskaavavalmistelussa ei pidä miettiä nurkkapatrioottisesti vain omaa pientä aluetta vaan laajalti koko omaa kuntaa ja maakuntaa. Jyväskylän pitäisi säteillä myös hyvinvointia laajemmalle, jopa maakunnan reunoille. Maakuntamme tulevaisuutta silmälläpitäen on lyhytnäköistä ajatella, että rajoittava kaava hyödyttää ympäristökuntia.

Metsätalous on Jyväskylässäkin merkittävä elinkeino ja luo paljon mahdollisuuksia myös tulevaisuuden yritystoiminnalle.

Kaavavalmisteluissa on huolehdittava, että metsän taloudelliselle hyödyntämiselle ei luoda lisärajoitteita eikä lisätä turhaa byrokratiaa.

Nykyaikaisessa metsätaloudessa huolehditaan ympäristöstä vastuullisesti, tästä pitää huolen muun muassa laaja sitoutuminen metsien sertifiointiin.

Vääränlaiset kaavamääräykset voivat vahingoittaa tätä myönteistä ilmapiiriä.

Maaseudulla ei pidä rajoittaa kohtuuttomasti niin asuin- kuin yritysrakentamistakaan. Tietysti pitää miettiä tarkemmin, kun rakentaminen käy liian tiheäksi ja esimerkiksi kyläkaavan tarve on ilmeinen, mutta tätä pelkoa ei ole isossa osassa nykyistä Jyväskylän maaseutualuetta.

Uusi yleiskaavaehdotus kyllä lupaa, että yritystoimintaa varten saa rakentaa, mutta kyseinen lause on tulkinnanvarainen. Toivottavasti se tulkitaan kuten kirjoitetaan. Maaseudulle pitää voida rakentaa myös asuntoja.

Maaseudun yhdyskuntarakenteen tiivistämisajatus on jo moneen kertaan kielletty nykyisten ja edellisenkin asunto- ja viestintäministerin suulla.

Esimerkiksi Krista Kiurun mukaan (Maaseudun Tulevaisuus 25.7.2011) yhdyskuntarakenteen tiivistäminen ei koske maaseutualueita.

Yleiskaavaehdotuksessa on toki nauhavyöhykkeitä, joihin saisi rakentaa, mutta jos ihminen haluaa pois ruuhka-Suomesta maaseudulle, yleensä ykköstoive on aito maaseudun rauha, ei kylätaajama. Jyväskylän pitää tehdä kaava, joka mahdollistaa hektiseen elämään kyllästyneille aidosti vaihtoehdon asua maalla eikä vain mökkeillä.

Maalla asuminen saastuttaa paljon vähemmän kuin jatkuva kulku vakituisen ja vapaa-ajan asunnon välillä.

Myös maaseudun yrittäjät tarvitsevat maalla viihtyville työntekijöilleen asuntoja. Yhteisen tavoitteen kai pitäisi olla elinvoimainen maaseutu.

Tuomas Mäkinen

pj., MTK-Jyväskylä

Minna Häkkinen

pj., MTK-Korpilahti-Muurame

Markku Hatakka

pj., Päijänteen Mhy

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Kyllä kaupungin johto vastaa ja haluaa osaltaan edistää avoimmuutta

Lyhyet

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Viljelty pelto tai laidun ei ole retki- paikka

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.