Kaavoituksella palveluja

Kylmät talousuutiset ravistelevat koko maailmaa, ihmisiä laitetaan tehtailta kilometritehtaille. Tässä on uuden Jyväskylän tekemisen paikka.

Kaavoituksella voimme luoda mahdollisuuksia yrittäjyyteen ja toimiviin palveluihin. Kaavoittamalla kestämättömästi samat mahdollisuudet tuhotaan, jopa lopullisesti.

Kaavoituksen avulla saamme aikaan juuri niitä synergiaetuja, joita kolmen kunnan naimakaupassa tavoiteltiin. Hyvä kaavoitus tukee monipuolista yhdyskuntarakennetta, joka luo mahdollisuuksia niin julkisen sektorin kuin yksityisten palvelujenkin kehittämiselle. Hyvä kaavoitus säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä. Näiden asioiden ajamiseksi pitää uuden kaupungin ottaa lusikka kauniiseen käteen ja aloittaa työ.

Julkisen sektorin toimivien lähipalveluiden avulla ihmiset saavat tarvitsemiaan palveluja läheltä. Tämä tukee samalla myös yksityisen sektorin palveluntuottajia. Samalla kun lapsiperhe käy lähineuvolassa, se käy myös lähikaupassa tai vaikka ravintolassa. Jos taas sama perhe pakotetaan lähtemään pois asuinalueeltaan palvelun hakuun, he menevät samalla reissulla automarkettiin. Näin ei tueta asuinalueiden palvelurakenteen pysymistä saati kehittymistä.

Kansantaloudellisestikaan keskittäminen ei ole mielestäni paras vaihtoehto. Huonot joukkoliikenneyhteydet pakottavat hankkimaan auton ja siihen tarvikkeita sekä polttoainetta. Oikeastaan mitään näistä ei valmisteta Suomessa, joten joka kilometriltä kannamme rahaa ulkomaille.

Joukkoliikennevälineitä sen sijaan Suomessa rakennetaan mm. bussikoreja ja junavaunuja.

Joukkoliikenteellä ja toimivilla lähipalveluilla siis tuemme kaupunkimme kasvua ja kehittymistä nimenomaan asukkaiden tarpeisiin. Näin myös sekä liike-elämän että asukkaiden tarpeet lyövät sulassa sovussa kättä.

NICO HOLMBERG varavaltuutettu (vihr.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.