Kahlailua Tourujoessa

Tourujoesta on riittänyt kirjoitettavaa viime aikoina. Kirjoitukset ovat palauttaneet mieleeni kesäkuun 1956, jolloin teimme luokkaretken Jyväskylään. Pälkäneen yhteiskoulun rehtori ja luonnonhistorian sekä maantiedon opettaja, kotiseutuneuvos Lauri Teivainen halusi tutustuttaa luokkani entiseen kotikaupunkiinsa.

Menimme bussilla Lahteen, jossa nousimme nyt jo edesmenneeseen höyrylaivaan nimeltä Jyväskylä. Vesimatkalla riitti katseltavaa ja ihmeteltävää. Aika ei tullut pitkäksi. Loppumatkasta kohtasimme Lahteen matkanneen aluksemme sisarlaivan, Suomen. Iltahämärissä saavuimme satamaan, josta kävelimme Taulumäelle. Majoituimme koululta vaikuttavaan vanhaan puurakennukseen vastapäätä Taulumäen kirkkoa.

Aamulla lähdimme luontoretkelle. Kävelimme Tourujoen alajuoksulle, sitten sukat pois kengistä, lahkeet ylös ja jokeen. Tyttöjen hameiden helmat olivat valmiiksi riittävän korkealla. Kahlasimme jokea ylävirtaan keräten samalla kasveja. Se olikin siihen aikaan jokakesäinen pakkopulla. Piti saada kokoon ainakin 30 erilaista, jotka prässättiin, kiinnitettiin A3-kokoiselle paksulle paperille tarpeellisin tiedoin varustettuna ja tuotiin syksyllä kouluun.

Kahlailun aikana kertoili reksi yhtä ja toista joesta ja sen ympäristöstä. Joen nimi oli peräisin Hauhon Tourusta, Hämeestä siis. Oli kulkeutunut ”maahanmuuttajien” mukana pohjoiseen. Minä kyllä nimesin noron Tourupuroksi, niin vähäistä oli virtaus sinä kesänä.

Iltapäivällä kävimme uimassa Tuomiojärven uimalassa. Muuta en muista päivän ohjelmista, vaikka matka olikin ikimuistoinen. Kolmantena päivänä marssimme asemalle, jossa nousimme Tampereelle vievään junaan. Mansesta ajoimme bussilla Pälkäneelle. Matka oli päättynyt.

Maantiedon tunneilla reksi oli esittänyt meille kaksi ennustusta: Jyväskylä tulee olemaan Suomen ensimmäinen miljoonakaupunki ja pian tv-lupia on enemmän kuin radiolupia. Jälkimmäinen toteutui väliaikaisesti. Nyt on kumpiakin lupia yhtä monta eli nolla kappaletta. Miten käynee ensimmäisen ennustuksen?

Juha Nikulainen

Mänttä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

LyhyetPuolimatkan opeilla palattaisiin aikaan, jolloin poikkeava nuori päätti itse elämänsä.Kaipauksella muistaen

Päihteiden myynnin ikärajoja on valvottava

Pidetään seurakunnassa syli avoimena partiolaisille

Haittaan liittyy uhka

LyhyetSuomeekin tapa että aseen saa armeijasta mukaan. Pitkissä parisuhteissa on hyvä osata puolustaa itseään.

Muutto ja muutos

Seurakunta ja tilakiistat

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

Kuntien verkkoyhtiön tervehdyttämisen haasteet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.