Kaiken takana on nainen?

Jarmo Nahkamäki mainitsee mielipidekirjoituksessaan (KSML 29.6.) ”valkoisen heteromiehen” aliarvostetun aseman. Väitän, että niin menestyneen kuin alistuneen miehen takana on nainen: äiti, vaimo, naisystävä.

Lapsuuden äidit, toivossa väkevät, kasvattivat pojista miehiä, jatkajaa suvulle ja maatilalle vanhuuden päiviensä turvaksi. Tyttölapsia totutettiin pienestä pitäen vaimon rooliin: palvelemaan miesväkeä, synnyttämään ja siirtämään perinteitä jälkeenjääville sukupolville.

Niin koetti äitinikin kouluttaa minusta passaria kaksoisveljelle. Isä näki, että ei tytöstä emännäksi hellan ja nyrkin väliin, hän tuki meidän kaksosten luontaisia taipumuksia tasapuolisesti.

Olen taistellut oikeuksieni puolesta tyttönä, naisena, aviopuolisona ja eronneena, lapsettomana vanhenevana naisihmisenä.

Ahdasmielisimpiä minua kohtaan ovat erityisesti ne, jotka lukevat ja noudattavat kirjaimellisesti (?) raamatun sanaa miehen ja naisen roolista avioliitossa.

Englanninopettaja muistutti meitä tyttöjä, että aviomies on perheen pää, mutta vaimo kääntelee sitä mielensä mukaan. Näinköhän? Kenties monet ikäpolveni kaksilahkeiset olisivat kuolla kupsahtaneet ennen aikojaan ilman hameväkeä.

Maailma muuttuu. Nyt eletään 2020 -lukua.

Tämän päivän nuoret syntyvät taistelijoiksi ja kasvavat puolustamaan niin omia kuin vähemmistön oikeuksia.

Keinotekoinen jako miehen ja naisen rooleihin kuuluu historiaan. Kalevalasta tunnettu lausahdus: ”Tyttö syntyi, tyhjä syntyi. Poika syntyi, polte syntyi.” on aikansa elänyt ja joutaa käyttökelvottomana roskakoriin.

Kolumnissaan hyönteisistä (KSML 4.7.) pääkirjoitustoimittaja Tapani Luotola kirjoitti ”leskilajeista”, joita muodostuu jonkin avainlajin kadotessa luonnosta. Aikaa myöten nämäkin häviävät. Päteekö sama myös ihmiskuntaan, jonka rikkautta on yhtä lailla monimuotoisuus? Jos jokin ihmisryhmä tuhotaan, mitkä ovat seuraamukset?

Minkälainen maailma olisikaan, jos se koostuisi pelkästään valkoisista heteromiehistä? Mutta hyvänen aika, tokkopa nämä tulisivat toimeen ilman sitä kotihengetärtä, joka rakkauden nimissä kuuliaisuudesta kaiken peittää, uskoo, toivoo ja kärsii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.