Kaikille avoin ja yhteinen messu

Jorma Pollari (11.11.) oli hämmentynyt Jyväskylän kaupunginkirkossa viime lauantaina vietetystä viikkomessusta. Tavallisesti seurakunta kokoontuu yhteiseen jumalanpalvelukseensa pyhäaamuisin, mutta toisinaan myös iltaisin, niin kuin tällä kerralla. Tällaiset messut liittyvät usein johonkin kaupungissa järjestettävään tapahtumaan, valtakunnallisiin koulutuspäiviin tms., joiden yhteydessä on kysytty mahdollisuutta tulla kirkkoon ja tiedusteltu, onko seurakunnalla mitään tarjottavaa. Seurakunta on näihin kyselyihin resurssien puitteissa ja kirkon uskosta nousevista lähtökohdista käsin pyrkinyt vastaamaan myöntävästi.

Vaikka toivomus messun viettoon tulisikin ulkoa päin, on kuitenkin selvää, että seurakunta yksin on järjestävä taho, ja vastuussa siitä, että "Jumalan sanaa puhtaasti julistetaan ja sakramentit oikein toimitetaan." Tässä yhteydessä seurakuntaa pyydettiin alun perin järjestämään seksuaalivähemmistöjen suosiossa olevaa sateenkaarimessu, mutta seurakunta ei järjestä tai kohdenna erityismessuja täsmäryhmille, eikä tahdo rajata kokoontuvaa jumalanpalvelusyhteisöä niiden mukaan. Tästä olen samaa mieltä Jorma Pollarin kanssa.

Juuri tästä syystä seurakunta myös omissa kirkollisissa ilmoituksissaan nimesi tilaisuuden viikkomessuksi, mikä pitää sisällään viestin siitä, että niin tämä kuin kaikki muutkin seurakunnan järjestämät jumalanpalvelukset ovat avoimia tilaisuuksia kaikkien tulla ja osallistua. Mikäli tämän messun kohdalla olisi toimittu toisin, se olisi voitu tulkita yhdelle väestöryhmälle suunnatuksi.

Pahoittelen Jorma Pollarin hämmennystä siitä, miksi kaupunkiseurakunta tämän messun järjesti. Katson kuitenkin, että tässä ei ole poikettu seurakunnan normaaleista käytännöistä mitenkään. Itse tämän messun suunnittelusta ja toimittamisesta vastuussa olevana pappina voin todeta, että Seta ei ole saanut tämän messun järjestämisessä minkäänlaista erityiskohtelua, eikä vaikuttanut messun sisältöihin tai järjestykseen. Messu seurasi täysin kirkkokäsikirjan järjestystä, virret ja rukoukset olivat myös sen mukaisia. Saarnakin liittyi kiinteästi kirkkovuoden lopun teemoihin.

Tämä messu ei ollut kannanotto kirkossa valmisteilla olevaan asiakirjaan seksuaalivähemmistöjen asemasta Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa. Se oli yksi jumalanpalvelus muiden joukossa, ja kaikki ne ovat ilmausta siitä, että seurakunta elää yhteisestä jumalanpalveluksesta käsin pyhää ja arkea, "rohkaisten jäseniään kokemaan kristillisen uskon merkityksellisenä sekä elämään avoimesti ja rohkeasti kristittynä", niin kuin Jyväskylän kaupunkiseurakunnan strategiassa todetaan.

SEPPO WUOLIO aluekappalainen Jyväskylän kaupunkiseurakunta keskustan alue

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.