Kaikkeen aivomme eivät ehdi

Jyväskylän yliopiston kognitiotieteissä tutkitaan, miten ihmiset toimivat ja selviytyvät älyteknologioiden parissa vaihtelevissa toimintaympäristöissä ja tilanteissa. Tutkimuksista selviää, että esimerkiksi autoilun ja erilaisten älylaitteiden yhdistelmä haastaa ihmisen tarkkaavaisuutta liikenneturvallisuuteen vaikuttaen.

Älylaitteet, etenkin puhelimet, ovat valtaosalle meistä kiinteä osa arkea. Jatkuva läsnä olemisen, tekemisen ja tiedon nälkä ajavat ihmistä jakamaan tarkkaavaisuutta moneen eri kohteeseen yhtä aikaa. Laitteet kutsuvat katsomaan, kuuntelemaan, puhumaan sekä käyttämään mm. käsien motoriikkaa muiden, vaativienkin arkipuuhien ohessa.

Tarkkaavaisuuden liikakuormituksen merkit näkyvät. Voimme panna merkille esimerkiksi puhelinta ajon aikana käyttäviä autoilijoita, jotka ajonopeuden vaihdellessa seilailevat kaistallaan. Tai pyöräilijöitä ja kävelijöitä, jotka puhelintaan käsitellessään hortoilevat väylillä poissaolevina. Voimme itsekin havahtua siihen, että päivän aikana kotona, oppitunnilla tai työpaikan palaverissa älylaitteen sisältöön syventyessämme emme ole lainkaan sisäistäneet sitä, mitä ympärillämme on hetki sitten tapahtunut tai puhuttu.

Laitteet tuovat koko maailman ulottuvillemme. Samalla tahtomattamme saatamme sulkea pois aistimuksia ja kokemuksia siitä hetkestä ja ympäristöstä, jossa juuri elämme.

Vaikka näennäisesti vastaanottaisimme jatkuvasti tietoa ympäröivästä maailmasta eri aisteillamme, kaiken informaation käsittely on aivojen kapasiteetille mahdoton tehtävä. Siksi tietty meneillään oleville tilanteille sokeutuminen tai kuuroutuminen tarkkaavaisuuden jakautuessa on inhimillistä.

Nykyarjessamme on paljon hetkiä, jolloin tärkeää tilannekohtaista tietoa voi jäädä aivan väärään aikaan havaintokyvyn ulkopuolelle. Laadukas tutkimus yhdistettynä havainnollistavaan, arjen esimerkkeihin nojaavaan kansankieliseen keskusteluun auttaa meitä kaikkia tärkeässä ihmisen tarkkaavaisuuden rajojen ymmärtämisessä ja tiedostamisessa.

Kirsi Heiskanen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Koettelemuksien kevät, synkkien kokemusten kesä

Elävissä kuvissa on muisti

Laajakaistalakia on todella taivuteltu

Lyhyet

Suomen pitää olla terveesti itsekäs

Joensuun hienosti toimiva keskusta lyö Jyväskylän 10–0

Mielipide: Pöllyttämisen sijaan tekoja

Mielipide: Rasismi ei poistu vain nimiä viilaten

Todellisia työllisyyspoliittisia uudistuksia odotellessa

Lyhyet: Minun mieltäni pahoittaa moni asia, puhe ja mielipide Suomessa. Ne pitää kieltää kaikki.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.