Kaikki yhteisten asioiden puolesta

Kirsi-Mari Kupsa otti kantaa (Ksml 10.11.) opiskelijakuntien ja ylioppilaskuntien vaaleihin. Kupsa peräänkuulutti päättäviin elimiin "kaikenkirjavia opiskelijoita" ollen samalla huolissaan opiskelijoiden jakautumisesta erivärisiin "kasteihin". Kupsa ilmaisi myös järkytyksensä 5.11. pidettyjen Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta JAMKOn edustajistovaalien 37 prosentin äänestysaktiivisuudesta.

Eikö kaikenkirjavuus ole juuri sitä, että vaaleissa on sekä koulutusalajärjestöjen että poliittisten ryhmittymien edustajia? Tärkeintä on se, että ehdokaslistalla on jokin yhteinen aate, teesi tai tavoite. Värillä tai värittömyydellä ei ole väliä, mikäli samalta listalta valitut edustajat toimivat yhteisten lupaamiensa tavoitteiden saavuttamiseksi. Eikö demokratia ole juuri sitä, että kaikenlaisille ryhmittymille ja jokaiselle yksilöille tarjotaan mahdollisuus vaikuttaa yhteisiin asioihin? Loppujen lopuksi JAMKOnkin edustajiston vaalien tarkoitus luoda opiskelijakunnalle ylin päättävä elin, joka toimii kaikkien Jyväskylän ammattikorkeakouluopiskelijoiden hyväksi.

Entäpä JAMKOn edustajiston vaalien äänestysaktiivisuus sitten? Voidaan perustellusti todeta, että huoleen ei ole syytä. JAMKOn vaalien äänestysprosentti oli 37, joka ei suinkaan ole huono, jos sitä verrataan esimerkiksi JYYn (Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta) tai TAMKOn (Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta) vaalien äänestysaktiivisuuteen. JYYn äänestysaktiivisuus oli 21,2 prosenttia ja TAMKOn puolestaan 19,8 prosenttia. Edes Suomen seuratuimpiin opiskelijavaaleihin kuuluvan HYYn edustajiston vaalien äänestysprosentti 35,2 ei pärjännyt JAMKOn äänestysaktiivisuudelle.

Opiskelijakunnat ja ylioppilaskunnat toimivat kuitenkin jäseniään eli opiskelijoita varten. Tämän takia on suotavaa, että kaikenlaista väriä tunnustavat opiskelijat ovat tervetulleita vaikuttamaan itseään koskeviin päätöksiin opiskelijapoliittisissa elimissä.

HENNA LIPSANEN hallituksen puheenjohtaja VILLE WESTERBACK edustajiston puheenjohtaja JAMKO

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Henkilöittäminen on ovela ja suosittu sumutuskeino

Kaksi merkittävää ratsastajaa ja valkoiset hevoset

Otsonikato ei ollut mitään turhaa pelottelua

Lyhyet

Teiden suolaus on lopetettava

Sote-menojen kasvua ei torppaa mikään hallintomalli

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.