Kaikkien ihmisten yhteiskunta

Maailmassa tapahtuu kauheuksia. Ei mikään ihme, etteivät eri arvomaailmoilla ladatut yksilöt tule toimeen keskenään. Syntyy eri kuppikuntia samanmielisten yhteisöjä ja lahkoja. Shiiat ja sunnit taistelevat keskenään kuka uskoo puhdasoppisimmin – silti sama Koraani ja Allah. Erimielisyydet kuuluvat ihmisluontoon. Jos suvaitsevaisuudesta ja mielipiteen vapaudesta tehdään uskontoon vedoten moraalinen kiista, jotain on pielessä. Sananvapaus ei tarkoita pyhänä pidetyn häpäisyä itsetarkoituksena.

Kunnioitan paikkakuntamme papin rohkeutta ilmaista mielipiteensä julkisesti. Sen johdosta jotkut ovat kokeneet tulleensa uskonsa puolesta häväistyiksi. Mutta eikö ole niin, että ihminen ei ole toiselle ihmiselle tuomariksi tähän maailmaan laitettu?

Yhteishenki myrkyttyy varsinkin pienellä paikkakunnalla, jos ”uskovat” jakautuvat eri leireihin ja kieltäytyvät vuosien aikana saavutetusta yhteistyöstä. Uskonoppinsa puhtaudesta taistelevia tuomion profeettoja heiluu tarpeeksi maailmalla – eikö olisi sovinnon ja yhteistyön aika?

Miten tytär tai poika, joka jo seitsemän vanhana tajuaa olevansa ”erilainen”, voisi vapaaehtoisesti valita erilaisuutensa? Mitenköhän suu pannaan niissä perheissä, joissa oma poika, tytär tai lapsenlapsi on homo? Ollaanko silloin soittamassa tuomionpasuunaa ja kuinka kovaa?

Kaarina Valoaalto

Toivakka

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Haittaan liittyy uhka

Pidetään seurakunnassa syli avoimena partiolaisille

Päihteiden myynnin ikärajoja on valvottava

Lyhyet 23.5.

Muutto ja muutos

Seurakunta ja tilakiistat

Lyhyet 23.5.

Kuntien verkkoyhtiön tervehdyttämisen haasteet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.