Kaikkien on osallistuttava

Kommentoin vielä Jarmo Nahkamäen lyhyttä vastausta kirjoitukseeni (Ksml 28.5.). Suomessa oli yli 400 000 pakolaista sodan jälkeen. Maamme kulttuuri-instituutiot, kuten esimerkiksi Suomen Kulttuurirahasto, yliopistot, terveydenhoitojärjestelmä ja neuvolaverkosto, kirjastot ja monet etuudet on luotu silloin, kun maamme oli sangen köyhä. Siihen satsattiin, mitä pidettiin tärkeänä. Tässä talouskriisissä armeija ja sisäinen valvonta näyttävät olevan se josta ei leikata vaan satsataan, toisin kuin muista toiminnoista.

Vaikka maahamme tulisi huomattavasti nykyisen kiintiön yli välitöntä apua tarvitsevia ihmisiä, sen ei pitäisi AAA-luottoluokituksella, miljoona-osingoilla ja veroparatiisien pullistellessa olla ongelma. Sen osoittaa myös muun muassa se, että meillä on varaa antaa uusien autojen ostajalle autoille verohelpotuksia.

Näen, että meillä on jonkintasoinen ongelma, jos hyvinvoiva kansanosa pääsee ”taloustalkoista” kahden prosentin ”solidaarisuusverolla” ja maamme kansalaisten ongelmista syytetään ”maahanmuuttajia”. Katse pitäisi kohdentaa todellisin syihin. Eurokurilla on leikattu maamme ykkösvientialueen eli Europan kysyntää, pienituloisimpien tuloja leikkaamalla leikataan edelleen kotimaan kysyntää. Taloustutkijoiden mukaan tällä ei luoda kysyntää, jolla talous saataisiin nousuun. Nähtäväksi jää, kuinka käy.

Lopuksi huomautus: termeillä saadaan hämättyä tässä talouskeskustelussa paljon. Jotkut maksavat ”solidaarisuusveroa”. Muillehan tuo on nimeltään kunnallis- tai valtionveroa. Esimerkiksi peruspäivärahalla olevalta pidätetään jokaisesta eurosta 28 prosenttia, kun 15 prosenttia osingosta maksetaan verovapaasti, pääomaverojen veroprosentti on 40 000 euroon saakka 30 prosenttia ja sen yli menevältä osalta pääomatulojen veroprosentti 32 prosenttia.

Tämän sanottuani painotan sitä, että kaikilla puolueilla on velvoite tervehdyttää valtiontaloutta. Tässä paino kannattaa olla siinä valtio-termissä, joka sisältää kaikki kansalaiset.

Irma Hirsjärvi

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Hallitus hakee fokustaan

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

Outoa touhua Jyväskylän metsissä

Puolimatka petaa poliittista uraansa

Pääministeri Rinteen ikiomat kuplat

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.