Kaivosyhtiöiden laskut lankeavat pohjoisen kunnille

Toimintansa oikeuttamiseksi kaivosyhtiön on saatava alueensa muun yhteiskunnan hyväksyntä. Tätä ovat toistaneet poliittiset päättäjät kaivosyhtiöiden johdon myötäilemänä.

Kaivosyhtiöiden (Kevitsa Mining ja Agnico-Eagle) tilinpäätökset kertovat, että täältä saamastaan tulosta ne eivät halua tänne veroa maksaa. Se kun on monikansallisen konserniyhtiön helppo kiertää kaivoslain- ja verosäädöstemme hölmöyttä hyödyntäen.

Laillista, mutta hyväksymmekö, kun me lahjoitamme malmivaramme maksutta, infra- , yritys- ja arvonlisävero-tukirahoilla höystettynä?

Vuonna 2012 Agnico-Eagle nettosi Kittilästä 52 prosentin liikevoitolla 96 miljoonaa ja sai muutaman miljoonan arvonlisäverohyvitysten lisäksi louhintaan 1 543 575 euroa valtion tukea ehdolla, että jatkaa kullan kauhomista omiin taskuihinsa ainakin tämän vuoden loppuun asti. Kova ehto.

Kummallista on, että Lapin niin virkajohtajilta kuin poliittisilta kuntajohtajilta tällainen toiminta saa täyden hyväksymisen. Sitä jopa höystetään mielikuvitusluvuin kaivosten tuomista työpaikoista ja jytky-verotuloista, joita ei tosiasiassa ole tulossa, ei edes viiveellä.

Ulkomaille, yhtiöiden johdolle, tämä viestii yhteiskuntamme jopa ylistävää hyväksyntää. Miksi siis maksaa veroja suomalaisille?

Verorahoillamme kustannettavia kuluja kaivosyhtiöt kyllä meille aiheuttavat.

Kevitsa alkoi pyöriä yötä päivää, pyhää arkea, vuoden 2013 alusta. Syyskuussa Sodankylän sivistystoimi haki valtuustolta 0,6 miljoonan lisärahoitusta budjettiinsa. Keskeytyksettä pyörivä kaivostyö oli tuonut päivähoitoon kalliin ajan palvelutarpeet ja sen mukaiset lisäkulut, kuuluivat perustelut.

Sosiaalitoimi haki 0,7 miljoonaa. Yllättäen kaivoksen todettiin tuoneen lisätöitä ja lisäkuluja myös sosiaalihuoltoon, vaikka odotukset olivat päinvastaiset.

Rahat oli pakko löytää, mutta kaivoksen osuudesta lisäkuluihin ei sanaakaan ole vuotanut julkisuuteen. Itse luotua utopiaa piti varjella kolhuilta.

Veikko Vuontisjärvi

tietokirjailija

Sodankylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.