Kaksoisverotus voidaan estää

Suomessa asuva eläkeläinen, joka on työskennellyt myös Ruotsissa, on ns. kaksoisverotuksen uhri. Ruotsissa ansaitusta eläkkeestä hän maksaa verot (lähdevero) Ruotsiin, mutta lisäksi häntä verotetaan Suomessa täällä ansaitusta eläkkeestä.

Suomen verottaja ei ota huomioon Ruotsiin maksettua veroa vaan lisää netto-osuuden Suomesta saatavaan eläkkeeseen ja verottaa eläkeläistä tästä yhteissummasta. Tämä on vääryys, sillä menettely nostaa maksettavan lopullisen veron määrää.

Tällainen kaksoisverotus on yleisesti todettu epäoikeudenmukaiseksi verotettaessa Suomessa eläkkeellä olevia kansalaisia. Ruotsissa työskennelleet paluumuuttajat ovat huonommassa asemassa kuin Ruotsiin jääneet eläkeläiset. Epäkohta pitää korjata, koska suomalaisiin paluumuuttajiin muista EU-maista kaksoisverotusta ei sovelleta.

EY-tuomioistuimen päätös (C-385/00) kieltää valtion ottamasta veroa ulkomailta tulevasta eläkkeestä. Myös KHO on (2003:27) todennut, että Suomen verotuksen ei tule asettaa Suomesta ja Ruotsista eläkettä saavia huonompaan asemaan verrattuna niihin Suomessa asuviin yleisesti verovelvollisiin henkilöihin, jotka ovat saaneet eläketuloja vain Suomesta.

Ruotsista tulleiden paluumuuttajaeläkeläisten kaksoisverotus voidaan estää hyvinkin yksinkertaisella tavalla: Ruotsissa saadusta eläketulosta peritty lähdevero vähennetään Suomessa maksettavasta verosta. Onko tämä liian yksinkertainen muutos, valtionvarainministeri Katainen?

KAUKO TUUPAINEN tilintarkastaja, eläkeläinen Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

Keski-Suomen kuntien talous on saatava kuntoon

Eläkkeiden alentaminen tuhoisaa taloudelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.