Kalettoman koulun vierelle Marjatan ja Veikon tie

Kalettoman kansakoulun vierellä kulkee kävelytie Simonpolku. Simoa, enkä Simon Kalettomaan liittyvää historiaa tunne, mutta oletan, ettei se vedä vertoja Marjatta ja Veikko Fonseliuksen elämäntyölle Kalettoman kansakoulun opettajina. He tulivat kouluun nuorena kihlaparina ja jäivät samasta koulusta eläkkeelle. He olivat koko kyläyhteisön sydän. Koulu oli koulu niillekin, joilla ei siellä lapsia ollut oppimassa.

Koulun juhlasalissa elettiin monia lämminhenkisiä tilaisuuksia jouluina, äitienpäivinä, kevätjuhlina. Marjatta ja Veikko sanoittivat kylän syntymäpäiväsankareille lauluja ja olivat yhdessä kyläläisten kanssa niitä päivänsankarin ikkunan alla esittämässä syntymäpäivän aattoiltana. Heidän sydämellisyytensä, viisautensa ja mukana elämisensä ei unohdu - he ovat ansainneet oman tiensä oman koulunsa vierelle!

Keuruun kaupunki kuulemma lopettaa tänä keväänä Kalettoman kansakoulun. Käsittämättömän typerä päätös!

Jos lapsia kouluun on liian vähän, niitä voitaisi tuoda keskustan koulusta muutama lisäksi hyvään, toimivaan ja turvalliseen Kalettoman kouluun, että Kalettoman lapset saisivat jatkaa omassa koulussaan oppimista. Koko maassa on vallalla villitys pakata mahdollisimman paljon lapsia samaan kouluun ja sitten ihmetellä oppimis- ja järjestyshäiriöitä niissä. Toivottavasti pienten koulujen arvo vielä uudelleen ymmärretään ja pian!

Kun itse kävin Kalettoman kansakoulua ja sain Marjatan ja Veikon erinomaista opetusta 50-luvulla - meidän luokka oli koulun suurin ja meitä oli 14 oppilasta. Silloinhan kolme ensimmäistä luokkaa oli alaluokassa Marjatan opetettavina ja kolme seuraavaa yläluokassa Veikolla. Lapsen kannalta todella hyvä koulu kävelymatkan päässä kotoa.

Olen kuullut, että Keuruulla suunnitellaan entisten ja nykyisten oppilaiden tapaamista Kalettoman kansakoululla lauantaina 24. toukokuuta. Toivottavasti huhu pitää paikkansa ja mahdollisimman moni meistä pääsee paikalle ja toivottavasti Marjatta ja Veikko Fonselius myös!

Marjatan ja Veikon tie olisi tärkeä kiitos heille upeasta urastaan opettajina Kalettomalla! Minulla ei nykyisenä ulkokuntalaisena ole kuntalaisaloitteen teko-oikeutta Keuruulla - ellen Kalettoman mökkiläisenä saa sitä oikeutta itselleni - mutta esitän hartaan toiveen, että Keuruun poliittiset päättäjät ottaisivat esitykseni omakseen ja muuttaisivat Simonpolun Marjatan ja Veikon tieksi tänä keväänä! Tuo toukokuun lauantai olisi oivallinen paikka nimimuutoksen julkaisemiseksi.

TUULIKKI VÄLINIEMI Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.