Kallista viinarallia

Virosta haetaan yhä enemmän halpoja alkoholijuomia maamme virheellisen tilastoinnin ja alkoholipolitiikan vuoksi. Panimoliitto arvioi, että tuonti Virosta syö Suomen valtiolta 300 miljoonaa euroa alkoholiveron tuottoja. Se on noin viidennes alkoholiveron kokonaistuotosta, joka oli 1 394 miljoonaa euroa vuonna 2014. Viljelijätkin menettävät, onhan juomien raaka-aine viljaa.

Toinen kansallinen kuluerä on ”turha liikennöinti”, kun sadat autot päivittäin kuljettavat ostosmatkailijoita ja tuotteita. Kolmas omituinen kustannus syntyy, kun valtio tukee tätä liikennettä. Turussa rakennetaan nytkin valtion tuella suurta alusta Tallinnan viinarallia hoitamaan.

Keskusta linjasi ennen vaaleja, että viihdemerenkulun tukia karsitaan. Tämän vuoden budjetissa tukisumma päinvastoin kasvoi 100 miljoonaan euroon – vaikka julkinen velka on kasvanut kohtuuttomasti niin, että Suomen luottoluokitusta on alennettu.

Alkoholin tuonti Virosta kasvaa arviolta 20 prosenttia vuodessa. Siinä on myös rikollisia piirteitä. Laivoista lähtee jopa teini-ikäisiä lonkeropakkaus kainalossa. Monilla maaseutupaikkakunnilla, joilla ei ole Alkon myymälää, Viron tuotteiden salakauppa on yleistynyt.

Alkon hintojen pudotus tulisi kansantaloudellisesti edullisemmaksi, kun turha liikennöinti ja tuki vähenisi.

Kansanterveyden kannalta kulutus saadaan hallintaan asenteita muokkaamalla. Monopolista pitää luopua hallitusti ja tuotteet siirtää elintarvikeliikkeisiin eurooppalaiseen tapaan.

Väkevät juomat voi siirtää apteekkiin, jossa on kokemusta troppien jakelusta. Apteekki on joka pitäjässä, siis lähipalvelua. Samalla voidaan todellinen kulutus tilastoida luotettavasti.

Kieltolain jälkeinen siirtymävaiheemme on kestänyt riittävän pitkään. Kansalaisiin pitää luottaa ja antaa vapauksia. Kansa palkitsee uudet tavat vastuullisuudella. Emme ole enää mitään metsäläisiä.

Esko Järvenpää

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.