Kankaan alueesta keskusteltava

Kankaan alueen tulevaisuudesta tihkui visioita julkisuuteen, kun Keskisuomalainen (7.6.) uutisoi suunnitelmista rakentaa uusi keskussairaala entiselle tehdasalueelle. Nyt kaavailtavaa 200 miljoonan euron hanketta leimaavat tutut kunnallispolitiikan epäkohdat.

Hätkähdyttävää on, että kaupunkilaiset - mukaan lukien päättäjät - saavat lukea suunnitelmista aamun lehdestä. Ylhäältä johdettu kaupunkisuunnittelu ja -rakentaminen ovat osa laajempaa kuntademokratian kriisiä.

Esimerkiksi tutkija Anne Luomala on kuntapäättämistä käsittelevässä väitöskirjassaan osoittanut, että kuntia hallitaan yhä enemmän hallinnollisella suunnitteluvallalla: asioista päätetään virkamiestason valmisteluvaiheessa.

Keskussairaalan tulevaisuutta on punnittava tarkasti. Kokonaan uutta sairaalaa perustellaan sillä, että sen rakentaminen maksaisi itsensä takaisin kymmenessä vuodessa. Tällä hetkellä remonttikierteeseen kuluu vuosittain noin 10 miljoonaa euroa. Jatkuva kunnostaminen herättää kysymyksiä. Miksi kierrettä ei ole katkaistu paljon aiemmin? Miten sairaalan korjaamisesta on muodostunut pysyvä menoerä? Olisiko aika oppia homekiinteistöjen paisuvista remontointikustannuksista oli kyseessä sitten sairaala, koulu tai päiväkoti?

Epävarmalta kuulostavat myös suunnitelmat kustantaa uusi sairaala osin vanhojen sairaalakiinteistöjen myymisellä. Sisäilmaongelmat tuskin ovat kovin hyvä houkutin kaupankäynnille.

Koska kaavoituksen yhtenä avaintekijänä tulisi olla kuntalaisten tarpeet ja viihtyvyys, on kaavoituksen jatkossa oltava kuntalaisia enemmän osallistavaa. Kaavoituksen tulevaisuus on avattava kansalaiskeskustelulle - myös Kankaan alueen osalta.

PALOMA HANNONEN rakennus- ja ympäristölautakunnan pj. (vihr.) TERO TOIVANEN sivistyslautakunnan jäsen (vas.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

Lyhyet

Lyhyet

Ennätyksiä ilman lapinlisää

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.