Kannattavatko kartellikäräjät?

Jyväskylän kaupunki aikoo vaatia metsäyhtiöiltä kartellikorvauksia.

Se, että markkinaoikeus on antanut yhtiöille sakot kielletystä hintayhteistyöstä, ei vielä takaa korvauksia puunmyyjille. Myyjän pitää pystyä osoittamaan tarkasti kärsimänsä vahingon määrä. Käytännössä tämä on mahdotonta, koska joka leimikossa puuston koko, laatu ja korjuuolosuhteet vaihtelevat.

Kuitupuulla arvon vaihtelu on pienempää kuin tukilla, joten korvausta tuskin kannattaa hakea tukkipuulle. Sitäpaitsi tukkileimikoista oli kartellivuosinakin kilpailua.

Kaikkia Suomessa ostettuja ja nykyäänkin ostettavia kuitupuita voidaan sanoa alihintaisiksi, jos hintaa verrataan Baltiasta ja Venäjältä tuodun kuidun hintaan. Tänä vuonnakin tuontipuusta on maksettu yli 50 prosenttia enemmän kuin kotimaisesta. Metsäyhtiöt väittävät, että kyse on vain marginaalieristä, joiden hintaa ei voi ottaa vertailukohdaksi. Nämä "marginaalierät" ovat kuitenkin 10 miljoonan motin luokkaa!

Äkkiseltään luulisi, että korvauksia hakevat innokkaimmin ne metsänomistajat, joille on maksettu huonoimmat hinnat. Yksityiset metsänomistajat eivät kuitenkaan uskalla ottaa riskiä suurista oikeudenkäyntikuluista, omista ja mahdollisesti vastapuolenkin kuluista.

Niinpä kartellikäräjille lähtevätkin etunenässä maan suurin puunmyyjä metsähallitus sekä joukko yhteisöjä, kuntia ja seurakuntia. Juuri nämä tahot ovat saaneet parhaat hinnat vahvan neuvotteluvoimansa avulla. Niiden on huoleton käräjöidä, koska kustannuksille löytyy huonoimmassakin tapauksessa rahoittaja, nimittäin veronmaksaja.

Miten meille jyväskyläläisille käy kartellikäräjillä? Oikeutta istutaan varmaan pitkään ja perusteellisesti, korkeinta astetta myöten. Ainoat varmat voittajat ovat osapuolten asianajotoimistot.

Arvelen, että meillä on voiton toiveita ainoastaan siinä tapauksessa, että korkein oikeus tekee ratkaisunsa Gordionin solmun avaamisen periaatteella: se toteaa, että yksittäisiä vahinkoja on mahdoton laskea, ja päättää korvattavan vahingon määräksi "ilmasta otetut" 10 tai 20 prosenttia.

Sitten me veronmaksajat saamme jännätä, riittääkö kartellikorvaus asianajokuluihin.

TAPIO LAIHO metsänhoitaja Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 20.5.

Lapset on syytä hankkia ajoissa

Lyhyet

Turvapaikan perusteet on määritelty laissa

Hävittäjät vai ohjukset Suomen turvaksi?

Uskalla yrittää ja ole rohkea!

Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Kiusaamista pitää vähentää

Metsä on meidän mahdollisuutemme

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.