Kannustejärjestelmiä terveyden ylläpitoon

Jyväskylän talousarvio vuodelle 2011 talousarvo on hätkähdyttävä lukukokemus. Varsinkin sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaminen 476,9 miljoonalla eurolla on mittasuhteiltaan hälyttävää luokkaa, sillä se kattaa lähes puolet koko budjetin loppusummasta ylittäen selkeästi verotuloarvion. Tilanteen korjaaminen vaatii palvelurakenteisiin ulottuvia toiminnallisia muutoksia, joiden edellytyksiin kuuluvat oleellisena osana terveydenhoitamiseen liittyvien ajattelutapojen uudelleen arviointi.

Muinaisessa Kiinassa keisarin henkilääkärille maksettiin palkkaa vain niiltä päiviltä, jolloin keisari oli terve. Siinäpä oli nykytermillä ilmaistuna kiinnostava terveydenhoitoon liittyvä kannustinjärjestelmä, jota voisi soveltaa kunnallisiin palveluihin uudenlaisen ajattelun ja toiminnan lähtökohtana. On siirryttävä kannustamaan terveyden ylläpitoa, jolloin ongelmien korjaamiseen liittyviä rakenteita voisi ajan myötä merkittävästi keventää.

Kyse on siis paljon puhuttujen ennaltaehkäisevien toimenpiteiden käyttöön ottamisesta. Niiden joukosta tahdon korostaa kulttuurin osuutta henkisen hyvinvoinnin rakentajana ja ylläpitäjänä, joka heijastuu myös fyysiseen terveyteen. Tieteelliset tutkimukset antavat tästä selkeän näytön.

Taideharrastukset ja kulttuuritoiminta luovat ihmiseen sisäistä rikkautta ja valoa rakentaen yhteyttä hyvään terveyteen ja luovat myönteisiä elämän kokemuksia.

Kulttuurin osalta Jyväskylän talousarvio ei tarjoa kovinkaan ruusuisia näkymiä. Kirjastojen osalta kirjastoverkon säilyminen nykyisen laajuisena oli nyt toimintansa lopettaneelle kulttuurilautakunnalle merkittävä torjuntavoitto, josta saamme erityisesti kiittää kaupunkilaisten aktiivista kulttuuritahtoa. Valitettavasti kirjaston käyttötaloudessa karsittavaksi tuleva 250 000 euron summa vähentää merkittävästi muun muassa kirjaston määrärahoja ja ulottuu henkilöstön sijaismäärärahoihin asti. Museoiden osalta kustannusten leikkaukset aiheuttavat näyttelytoimintaan vakavia rahoituksellisia ongelmia, jotka tulevat johtamaan mm. pääsymaksujen korotuksiin ja Keski-Suomen museon erilliskohteiden kiinni pitämiseen.

Kulttuuripalveluista ja liikuntamahdollisuuksista huolehtiminen, niiden kehittäminen ja käyttämiseen kannustaminen on mielen terveyden ja fyysisen hyvinvoinnin ylläpitämisen kannalta merkittävä voimavara.

Parhainta terveydenhoitoa on ennalta ehkäisevä työ. Vihreiden ryhmä esitti puheenvuorossaan Suomen kuntaliiton valtuuston kokouksessa (2.12) kannustejärjestelmien luomista sekä ihmisille itselleen että kunnille silloin, kun terveyden ylläpitoon panostetaan.

JUKKA AMMONDT kaupunginvaltuutettu (vihr.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.