Kanoillakin on elämä

Mistä tulevat rakastamamme kanafileet? Millaisista oloista tulevat kanat, joiden ainoa elämän tarkoitus on tulla tapetuiksi ja syödyiksi?

Koko noin vuoden mittaisen elämänsä ne viettävät kylki kyljessä valtavassa ikkunattomassa hallissa. Broileritehtaissa yhtä neliömetriä kohti voi pitää 25 lintua. Tällöin yhdellä linnulla on käytettävissään A4-paperiarkin kokoinen liikkumatila.

Lintujen ravinnonsaannista vastaavat ruokinta- ja vesiautomaatit. Kasvuravinteiden aiheuttamasta nopeasta kasvusta seuraa terveysongelmia, kun linnun luut ja elimet eivät pysy kasvussa mukana.

Lintujen paljoudesta johtuen ongelmat jäävät usein huomaamatta ja lintujen elinolot kärsivät entisestään. Pelkkä kanojen ajattelu saa minut voimaan pahoin. Sulattomat epämuodostuneet pyrstöt vierivieressä odottamassa kuolemantuomiotaan...

Harraste- ja broilerikanaloiden erot ovat huomattavan suuret.

Esimerkkinä tästä oman isoäitini kanala. Hänen kymmenen kanansa saavat kesäisin oleilla ulkona aidatulla alueella, jonne saavat vapaasti kaivaa pesiään ja kylpykuoppiaan. Talvensa ne viettävät omassa lämmitetyssä ”Munialassaan”, josta löytyy orsia ja pesiä kanojen käytettäviksi.

Munialassa lattiapinta-alaa on yhteensä viidestä kuuteen neliömetriä, jolloin jokaisen kanan käyttöön on 0,6 neliömetriä eli 15 kertaa enemmän kuin broilerikanaloissa.

Jos kananlihan hintaa nostettaisiin hieman olisi kanankasvattajilla mahdollisuus vähentää kanojen määrää, jolloin kanat saisivat käyttöönsä enemmän liikkumistilaa. Tällöin niitä olisi myös helpompi valvoa. Taudit ja epämuodostumat huomattaisiin ajoissa, eivätkä eläimet joutuisi kärsimään turhaan.

Itse mieluusti maksaisin hieman enemmän kanasta, jonka tietäisin eläneen kärsimättä ja siedettävissä oloissa ennen pannulle päätymistä.

Eveliina Åkerman

Mankolan yhtenäiskoulu 8C

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Lyhyet

LyhyetKyllä on kylmää kyytiä Rinteen bussissa. Velkaa otetaan roimasti ja veroja korotetaan.Sipilää ikävä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Lyhyet

Lyhyet

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.