Kansainvälisten järjestöjen työ on laajaa

Haluan täydentää Tapio Honkamaan juttua (Ksml 4.5.) kansainvälisten palvelujärjestöjen jäsenmaksujen valumisesta ulkomaille, vaikka hän ei kielläkään palvelun arvoa sinänsä.

Rotarylla on vain yksi päätöksenteon taso, jolla hallinnoidaan rotary-toimintaa noin 200 maassa ja 34000 klubissa. Ammatillisia valmiuksia kehittävien viikkokokousten rinnalla kukin klubi osallistuu järjestön ohjelmiin ja palvelutoimintoihin paikallisesti ja kansainvälisesti.

Rotarien aloittama polio pois -kampanja Filippiineillä vuonna 1985 on noussut yhdeksi Maailman terveysjärjestön (WHO) suurimmista rokotuskampanjoista.

Rotarien käyttämä miljardisumma on suurin vapaaehtoisjärjestöjen tuki hankkeelle, johon nykyisin osallistuvat monet maat; polio on saatu rajattua kolmeen maahan ja tapausten vuotuinen määrä on pudonnut 350000:sta alle kahteensataan. Kärsimysten lisäksi voi vain kuvitella, mitä rampauttava sairaus olisi edetessään maksanut.

Ei vain raha ratkaise, jonkun on vietävä rokote perille jokaiseen savuun epidemian estämiseksi. Tässä rotaryn maailmanlaajuinen verkosto on voinut olla avuksi, sen osaaminen ja miljoonat kädet osana rokotustyötä. Intian vapautuminen poliosta on suurin yksittäinen saavutus.

Kriisit vaikeuttavat tätäkin toimintaa ja uusia polio-tapauksia on ilmaantunut mm. Afganistaniin ja Syyriaan. Rotarylle ominainen rajat ylittävä eettinen toiminta kärsii jännityksen kasvusta – se hidastaa mm. polio pois -hankkeen viemistä päätökseen vuonna 2018.

Lars-Olof Fredriksson

Rotaryn keskushallituksen

jäsen vuosina 2008–10

Äänekoski

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 23.5.

Muutto ja muutos

Seurakunta ja tilakiistat

Lyhyet 23.5.

Kuntien verkkoyhtiön tervehdyttämisen haasteet

Tarvitsemme EU:ta

Kansankirkon leipä on mautonta

Lyhyet 22.5.

Lyhyet 22.5.

Maisemamme on nyt pelkkä muisto

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.