Kansalaistoiminnan keskusta haudataan

Jyväskylän kaupungin tilapalvelun johtaja Esko Erikssonin lausunnot Kansalaistoiminnan keskusta koskevassa jutussa (Ksml 11.11.) antavat hankkeesta ja toimijoista täysin väärän ja demokraattisesta päätöksentekoprosessista perin oudon kuvan.

Eriksson esittää, että Tilapalvelu olisi kovasti ponnistellut tilavaihtoehtojen puolesta.

Kansalaistoiminnan keskus -hankkeessa mukana olevat toimijat ovat itse omatoimisesti etsineet ja löytäneet vaihtoehdot toiminnalleen. Näin oli tilanne Heikinkadulle suunnitellussa hankkeessa, KYT:n omien tilojen, mm. Monikulttuurikeskuksen kuin viimeksi Kelan tilojen suhteen.

Avun sijasta tilapalvelu tuli "valmiiksi katettuun pöytään" ja vei vahvemman oikeudella tilat nenämme edestä, kun suunnitelmamme oli jo valmis. "Tilapalvelu auttaa parhaansa mukaan kolmatta sektoria löytämään toimintatilat" kuulostaa tässä tilanteessa ilkeilyltä.

Erikssonin mielestä Kansalaistoiminnan keskus -hanke on lukkiutunut, koska mitkään muut tilat eivät tunnu kelpaavan. Mitkä ihmeen muut tilat? Yhtään tilavaihtoehtoa ei ole esitetty. Miksi pääsosiaaliasemalle ei ole vaihtoehtoa?

Kansalaistoiminnan keskus -hankkeen tekee haasteelliseksi juuri se, ettei se ole pelkkä toimistokokonaisuus vaan monipuolisempi kohtaamis- ja kokoontumispaikka. Toimistotiloja sen sijaan on huomattavasti helpompi löytää.

Ja sitten tärkein, tärkeämpi kuin itse Kansalaistoiminnan keskus, on luottamus demokraattiseen päätöksentekoon. Erikssonin mukaan kaupungin päättäjät (?!) ovat priorisoineet sosiaalitoimen tarpeet kansalaistoiminnan edelle ikään kuin se oikeuttaisi toimimaan niin kuin nyt on toimittu.

Yhtään demokraattista päätöstä, jolla Kelan tiloihin sijoittuu juuri sosiaalitoimi, ei ole tehty. Perusturvalautakunta ei niellyt sille valmiiksi syötettyä päätösesitystä, kaupunginhallitus ei ole ottanut asiaa käsittelyyn, tiistaina tilapalvelun johtokunnalle tarjotaan tehtäväksi muodollinen päätös, koska ratkaisu on jo tehty.

Mitä tästä pitäisi ajatella demokraattisen päätöksenteon valossa? Viime viikkoina vuokranantajaan kohdistunut paine on tuottanut tulosta, häntä/heitä ei ole syyttäminen tästä arvottomasta prosessista. Vuokranantajan selän taakse vastuullinen virkamies tai luottamushenkilö ei voi mennä.

Kunnioitan sellaisia päätöksiä, jotka tehdään vastuullisesti ja avoimesti, mutta tällä kertaa toimintatapa antaa kuvan kasvottomasta hallinnosta, jossa valta on jossakin muualla kuin missä sen luullaan olevan.

Niin, kuka tai mikä oikein käyttää valtaa kaupunkiorganisaatiossa?

ANTERO MIKONRANTA Toiminnanjohtaja Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Lyhyet

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.