Kansalaistoiminta luo tulevaisuutta

Kansalaistoiminnan keskuksen valmistelu Jyväskylässä on törmännyt kunnallispoliittisen päätöksenteon ristiriitaisuuksiin. Outoa on se, että Kansalaistoiminnan keskus on jäämässä julkisten palvelujen - tässä tapauksessa sosiaali- ja terveyspalvelujen - rakenteellisen kehittämisen jalkoihin. Vaikka kaupungin toimintojen tilatarpeet on mahdollista ymmärtää, niin mielestämme tulisi myös miettiä millaisten asioiden kustannuksella järjestelyjä tehdään.

Paras asia, mitä julkinen sektori voi tehdä, on kehittää yhteistyösuhteita ja edistää vuorovaikutusta yritysten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa, sillä tulevaisuudessa vastuu hyvinvointipalvelujen tuottamisesta ja kehittämisestä jakaantuu monen eri toimijan harteilla.

Tästä näkökulmasta Kansalaistoiminnan keskukselle suunniteltujen Kelan entisten tilojen varaaminen muuhun käyttöön tuntuu lyhytnäköiseltä politiikalta. Kyseessä on investointi järjestöjen osaamiskeskukseen. Kansalaistoiminnan keskus tarjoaisi toteutuessaan kasvot ja kotipesän järjestöille. Se tarjoaisi myös mahdollisuuden koordinaatioon ja resurssien kohdentamiseen sekä lisäisi kansalaisten osallisuusmahdollisuuksia ja tehostaisi järjestöjen palvelutoimintaa.

Myös korkeakouluille on tarjottu konkreettista mahdollisuutta liittyä Kansalaistoiminnan keskuksen toimintaan. Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Humanistinen ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopiston Kansalaisyhteiskunnan asiantuntijuuden maisteriohjelma, joilla kaikilla on kansalaisyhteiskunnan opetukseen, tutkimukseen ja kehittämiseen liittyvää arvokasta toimintaa jo nyt, ovat kiinnostuneita tällaisen toiminnan kehittämisestä.

Kansalaistoiminnan keskuksen ympärillä käyty keskustelu ja päätöksenteko tarjoaa kuntalaisille myös hyvän esimerkin kunnallisen pääteoksen ristiriitaisuuksista, kun kunnan luottamusmiesorganisaatiolla ja virkamiesjohdolla näyttäisi olevan erilainen näkökulma lopullisen päätöksen suhteen. Jos lähtökohtana pidetään sitä, että järjestökenttä on merkittävä hyvinvoinnin ja erimuotoisten hyvinvointipalvelujen tuottaja - kuten se kiistatta on - niin kaikki toimet on pystyttävä arvioimaan ja perustelemaan sen mukaan.

TAPIO MÄKELÄ AARNO LEHMUSTO Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.