Kansallisomaisuus rosvotaan

Hallitus on vaalirahajupakassa osoittanut kykynsä sanoa vain sen, mikä kuulostaa hyvältä mediassa. Demokratiassa olisi syytä olla rehellinen - ja rehellisyys on ainoaa hyvää retoriikkaa. Hieman huolestuttaa, että joudumme puolustamaan itseämme, kansallisomaisuuttamme ja demokratiaa päättäjiämme vastaan! Metsähallituksen muuttaminen yhtiöksi on toinen esimerkki.

Entisessä Suomessa olisi perustettu kaikkia osapuolia (retkeilyjärjestöt, saamelaiset yms) edustava parlamentaarinen komitea, etsimään tavallista kansaa ja heidän elinikeinojansa mahdollisimman hyvin hyödyttävä ratkaisu. Metsähallituksen muuttamista suunnittelee viisijäseninen virkamiestyöryhmä, joka ei aikeistaan paljon kuuluta.

Asianmukaisia, lain vaatimia kuulemisia ehkä järjestetään, mutta tahojen vaikutusmahdollisuuksiin en enää usko. Päätöksiä tehdään jo marraskuussa! Asiaa koskeviin tiedotteisiin tulee korjausten korjauksia ja artikkeleissa on järjestään asiavirheitä.

EU vaatii ainoastaan metsätalouden yhtiöittämistä, ei yhteiskunnallisten toimintojen, kuten kansallispuistojen, valtionomaisuuden ja virkistystoiminnan yhtiöittämistä, vaikka koko hanketta EU:lla meille markkinoidaankin. Toisin sanoen Metsähallituksen yhteiskunnallisen, eli ns. ulkoilupuolen yhtiöittäminen olisi paitsi demokratian ja yhteiskunnan edun vastaista, myös täysin moraalitonta.

EU:n perustelu yhtiöittämiselle on se, että valtion liikelaitokset eivät voi mennä konkurssiin. Mutta mitä tapahtuu kansallispuistoille ja ulkoilupalveluille, jos uusi erityisyhtiö meneekin konkurssiin? Virastomalleja on ollut tapetilla useita, mutta ainoa demokratian mukainen malli on laaja virasto vastaamaan valtion maiden hallinnan lisäksi suojelualueiden hoidosta, valtion alueiden ulkoilupalveluista sekä valtion alueiden metsätys- ja kalastuspalveluista.

Pieni virasto ei kykenisi huolehtimaan valtion alueiden käytön suunnitelusta, vaan suunnittelu siirtyisi erityisyhtiöön. Erityisyhtiö, joka hoitaisi sekä liiketoiminta-, luonnonsuojelu- ja ulkoilupuolta, olisi altis kaikenlaiseen kähmintään.

Nytkin haluttaisiin siirtää 15 milj. eurolla 100 000 hehtaarin maa-alue julkisten hallintotehtävien taseesta liiketoimintojen taseeseen "tuulivoiman" vuoksi. Tämä on aikamoinen alihinta, jos maata käytetäänkin esimerkiksi soran ottoon. Tarvitaan laaja virasto valvomaan kansan ja demokratian etua, koska en ole vielä nähnyt yhtiötä, joka aidosti näin toimisi.

Kuka valvoo, että Metsähallituksen muuttaminen sujuu lainmukaisesti ja että eri tahot voivat aidosti vaikuttaa muutokseen? Hallitus toteuttaa vähin äänin isoja muutoksia, lyöden laimin sekä perustuslakimme että demokratian vaatimukset.

ANU KORVENNIEMI kirjailija Espoo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Raamattuun ei ole oikotietä

Avaimia Raamatun kohtien oikeaksi kääntämiseksi

Loukkaava puhe ei ole kenellekään sopivaa

Lyhyet

Lyhyet

DI-koulutus tuo mahdollisuuksia

Vierailijakolumni: Matkailua kesä-Suomessa

Lyhyet

Jyväskylän sote-asioihin järkeviä päätöksiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.