Kansleri eivätkä edustajat syyttäneet valehtelusta

Keskisuomalainen käsitteli 2.12. laajasti eduskuntakeskustelua koskien koneellista kullankaivuuta Lemmenjoella, jonka keskustelun aikana esittämistäni puheenvuoroistani eräs kullankaivaja teki kantelun oikeuskanslerille.

Otsikko pääuutissivulla ”Myös Pekkarista syytettiin valehtelusta” ja varsinaisessa jutussa kysymykseksi muotoiltu lause ”Entä mistä Pekkarisen väitettiin valehdelleen?” ovat loukkaavia. Niistä saattoi saada käsityksen, että tuollaiset lauseet olisivat kansanedustajien tai jopa oikeuskanslerin suusta tai kynästä.

Olen avoimesti myöntänyt, että lausumani siitä aikaikkunasta, jolloin kullankaivu oli mahdollista ja lupia sai Lemmenjoelle, oli epätarkka ja sellaisina osittain virheellinen. Kuvaukseni siitä, minkä kokoisella koneella voidaan Lemmenjoella edelleen kultaa kaivaa oli, niin kuin oikeuskanslerikin sanoo, puutteellinen. Näistä ja joistakin muistakin puutteellisuuksista olen pahoillani samoin po. osittain virheellisestä tiedosta.

Asian eduskuntakäsittelyn missään vaiheessa yksikään edustaja ei syyttänyt minua valehtelusta tai vastaavasta. Eivät nekään, jotka ao. valiokunnan jäseninä tunsivat asian tarkasti. Liioin kukaan ei puuttunut asiaan kyselytunnilla. Kukaan ei vaatinut minulta tai koko valtioneuvostolta minkäänlaista selvitystä puheideni johdosta.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan selvitys asiasta päättyy seuraavasti: ”Aihetta epäillä, että Pekkarinen olisi esittänyt lausumansa tarkoituksella antaa eduskunnalle virheellistä ja puutteellista tietoa sekä siten johtaa eduskuntaa harhaan, ei nähdäkseni ole tullut ilmi. Edellä sanotun perusteella kiinnitän entisen ministerin Mauri Pekkarisen huomiota siihen, että esiinnyttäessä eduskunnassa ministerin asemassa tulisi lausumia annettaessa eduskunnan tiedonsaannin turvaamisen kannalta pyrkiä etukäteen varmistumaan tietojen oikeellisuudesta ja väärinkäsitysten välttämiseksi riittävästä täsmällisyydestä. Saatan tämän Pekkarisen tietoon lähettämällä hänelle jäljennöksen tästä päätöksestä tiedoksi. Muihin laillisuusvalvonnallisiin toimenpiteisiin asia ei anna aihetta.”

Mauri Pekkarinen

kansanedustaja (kesk.)

eduskunnan varapuhemies

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Lyhyet

LyhyetKyllä on kylmää kyytiä Rinteen bussissa. Velkaa otetaan roimasti ja veroja korotetaan.Sipilää ikävä

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Lyhyet

Lyhyet

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.