Kantelu ei koskenut valintaa

Keskisuomalaisen pikku-uutisessa (19.5.) kerrotaan aluehallintovirastolle tekemästäni kantelusta. Jutussa viitataan siihen, että en tullut valituksi hakemaani lukiopsykologin tehtävään. Uutinen on harhaanjohtava, sillä kantelussa ei ole kyse valinnasta tai valitsematta jäämisestä.

Kantelu koskee valintaprosessista vastanneen johtavan psykologin toimintaa prosessin aikana. Ammattitaitoisen psykologin on esimerkiksi kyettävä perustelemaan ratkaisunsa asiallisesti. Käytettäviä rekrytointimenetelmiä on sovellettava asianmukaisesti. Viranhaltija käyttää julkista valtaa, joten hänen on toimittava kaikissa tilanteissa puolueettomasti.

Lukiopsykologin valintaprosessissa en saanut kutsua työhaastatteluun, vaikka olin hakijoista ylivoimaisesti kokenein ja koulutetuin. Kokemusta psykologin työstä on kertynyt yli 27 vuotta. Tästä ajasta noin yhdeksän vuotta olen toiminut koulupsykologina.

Perusturvalautakunnan asenne kanteluuni ei ole yllättävä, sillä Jyväskylässä luottamushenkilöt myötäilevät varsin usein viranhaltijoiden valmistelua. Samoin kaupungin hallintokulttuurissa viranhaltijat tavallisesti puolustelevat yksituumaisesti hallinnonalansa työntekijöiden toimintaa, vaikka nämä olisivat toimineet väärinkin.

JAANA HAAPASALO psykologi, oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti, psykoterapeutti Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Jäämerenrata voisi jopa toteutua

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.