Karttakirja kertoo paljon

Sain aikoinaan entiseltä opettajaltani Ilmari Tyryltä lahjaksi Suuren Maailmankartaston. Sitä olen ahkerasti tutkinut. Maailmassa on pieniä valtioita mutta vastaavasti isojakin, kuten Yhdysvallat. Päätin tutkia, mistä Yhdysvaltain suuruus on peräisin.

Yhdysvallat on tehnyt aikoinaan hyviä kauppoja ja osannut vielä 1800-luvulla sotia. Venäjän tsaarin tekemä Alaskan myynti lienee maailman huonoin kauppa.

Suuruutta lisää Yhdysvallat sai sotiessaan Meksikoa vastaan 1800-luvulla. Meksiko hävisi sodat ja menetti Yhdysvalloille Texasin, Kalifornian, Nevadan, Arizonan New Meksikon ja Utahin.

Kuubassa Yhdysvallat omistaa Guantanamon rantalomakohteen. Erikoinen kohde, koska siellä ihmiset joutuvat lomailemaan yli kymmenenkin vuotta vastoin omaa tahtoaan.

Mielestäni Yhdysvaltain suuri koko mahdollistaa sen, että heidän sotajoukoillaan olisi harjoitusalueita kotimaassakin. Arktisia oloja voisi harjoitella Alaskassa eikä tulla Suomen Lappiin. Luonnollisesti jos tähtäimessä on hyökkäys Suomen kautta Venäjälle, sitä on harjoiteltava Suomessa.

Eiköhän lännellä ole tähtäimessä Venäjän valtavat luonnonvarat. Joku lännen johtajista haluaa nimensä historiaan – sinne Napoleonin ja Hitlerin seuraksi.

Olen pyytänyt venäläisiä ystä­viä­ni kiireesti kaatamaan sen kuuluisan Karjalan Männyn, johon Suomen herrat, narrit ja muut persut haluaisivat taas hakata päätään. Historian opit eivät mene umpiluiseen päähän, sehän on luonnollinen asia.

Miksi kukaan ei puutu jenkkikoneiden lentelyn hiilijalanjälkeen? Vai ovatko jenkkikoneet niin hienoja, että niistä jää vain vesihöyryä?

Epäilen – ja epäilen kaikkea muutakin jenkkipropagandaa. Alan heti suhtautua myönteisemmin, kun ne väitetyt Saddam Husseinin joukkotuhoaseet löytyvät. Siihen asti asetan jenkit samaan kastiin kuin muutkin potaskan puhujat.

Suomalaisen politiikon, virkamiehen tai kenraalin tehtävänä ei ole mikään muu kuin Suomen etujen ajaminen, ei Yhdysvaltojen.

Reino Welling

kaupunginvaltuutettu (vas. / sit.)

Jämsä, Jämsänkoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.