Kasvua ja hyvinvointia yli kaikkien rajojen

Tiedämme, että pahoinvointia korjaavien menojen osuus nousee koko ajan Jyväskylässä.

Nyt pitää menojen painopistettä siirtää hyvinvointia tukevaan näkökulmaan. Palvelurakenteidemme ja toimintatapojemme tulee tukea mahdollisuutta huolehtia omasta ja läheistemme hyvinvoinnista – mahdollisuutta oppia, osallistua ja harrastaa.

Sivistyslautakunta sekä kulttuuri-, liikunta ja nuorisolautakunta toimivat kuntalaisten hyvinvointia tukevien arjen asioiden äärellä.

Oppiminen, kasvu, osallistuminen ja harrastaminen ovat kaikki asioita, jotka mahdollistamalla vaikutamme positiivisesti sekä pienten että vähän isompienkin kuntalaistemme hyvinvointiin.

On syytä huolehtia, että koulussa, teatterissa, hiihtoladulla, soittoharrastuksessa, urheilukentällä, kirjastossa, liikuntajärjestöissä, orkesterissa, nuorisotilassa ym. lautakuntiemme palveluverkkoihin liittyvissä asioissa on riittävät resurssit toimia.

Niiden avulla parannamme hyvinvointiamme ja vähennämme sosiaali- ja terveyspuolen nyt kasvavia pahoinvointia korjaavia kuluja.

Lasten ja nuorten hyvinvointi ja osallistuminen, turvallinen oppimisympäristö, liikkumaan kannustaminen ja itsensä ilmaiseminen myös harrastuksen kautta on tärkeää.

Tarvitaan ratkaisukeskeisyyttä, yli puoluerajojenkin, jotta voimme uudistaa palvelurakenteita ja varmistaa laadukkaat palvelut talous- ja työllisyystilanteen sekä muuttuvan ikärakenteen haastaessa meitä.

Hyviä esimerkkejä jo toteutuneesta yhteistyöstä ovat mielestämme esim. lähiliikuntapaikat koulujen yhteydessä, Palokan uusi koulukeskus aluekirjastoineen ja Veturitallit nuorten ja kulttuurin kohtaamispaikkana.

Yhteiskuntamme ja tulevaisuuden oppimisyhteisöt – ja ympäristöt muuttuvat koko ajan.

Muuttuvassa ajassa välittävän aikuisen merkitys lapselle ja nuorelle korostuu.

Onkin tärkeää, että opetusryhmien koko pidetään pienenä ja kodin ja koulun yhteistyöllä tuetaan lasten ja nuorten kasvua.

Perheillä tulee olla myös valinnanmahdollisuuksia kohtuuhintaisiin harrastuksiin, jotta nuoria voidaan tukea kehittämään omia vahvuuksiaan ja kokemaan onnistumisia.

Peruuttaen emme pääse eteenpäin yli taloudellisten haasteiden.

Ratkaisuja, uusia toimintamalleja ja yhteistyötä yli palvelualuerajojen ja eri toimijoiden kanssa tarvitaan yhtä valtuustokautta pidemmälle hyvistä käytänteistämme oppien – pienimmistämme välittäen.

Jyväskylässä olisikin syytä laatia sivistyspoliittinen suunnitelma, strategia, joka arvottaa oppimista, osallistumista ja harrastamista entistäkin paremmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

Lyhyet 15.7.

Lyhyet 15.7.

Syrjäytyminen juurihoitoon

Hyönteiskato voi iskeä ihmiskuntaan todella nopeasti

Rakkaan läheisen lähtö on aina iso muutos

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.