Katoilta pudotettavan lumen käsittelyyn on vaihtoehto

Keskisuomalaisesta ja muusta mediasta olemme saaneet seurata tämän talven 24/7 haastavaa lumirallia. Katoilta on pudoteltu valtaisia määriä lunta.

Katoilta pudonneesta lumesta ja jäästä on aiheutunut useita loukkaantumisia, jopa kuolemaan johtaneita onnettomuuksia sekä runsaasti läheltä piti tilanteita.

Helsingin uudessa Oodi-kirjastossa työskenteli kymmenen lumenpudottajaa kaksi viikkoa putkeen ja siihen vielä esivalmistelut sekä kuljetukset Hernesaaren ruuhkaiseen lumenkäsittely pisteeseen. Aikaa ja rahaa paloi em. kohteeseen pelkästään tänä aikana useita kymmeniä tuhansia euroja.

Oodi-kirjasto on upea arkkitehtuurinen maamerkki, jota kelpaa esitellä kauempaakin tulleille. Yksi asia on jäänyt minua vaivaamaan. Olisiko suunnittelussa voitu huomioida vaihtoehtoja perinteisen lumenpudotuksen ja poiskuljetuksen sijaan?

Sama pätee tuhansiin suomalaisiin taloyhtiöihin. Ei tarvitse muistuttaa, että Helsingin lumi ”ongelma” on pientä Keski-Suomen lumikuormiin verrattuna.

Talojen katon alle, pellin (tai muun katteen) ja eristemateriaalin väliin, olisi kohtuullisen helposti ja taloudellisesti asennettavissa vesikiertoinen lämmitys. Ratkaisu sopii erinomaisesti varsinkin pelti- ja tiilikattoisiin rakennuksiin.

Katon lämmitys kytkettäisiin käyttöön tarvittaessa eli aina silloin kun lunta sataa. Sulanut lumi valuu räystääseen ja siitä edelleen syöksyputkea pitkin aina hulevesi kaivoon asti.

Tämä reitti olisi tietysti lämmitetty ja pidetty sulana vesikiertoisella järjestelmällä tai vaihtoehtoisesti sähkövastuksin.

Annan kannustavan esimerkin. Meidän taloyhtiössämme toteutettiin em. järjestelmä ja se on maksanut itsensä takaisin muutaman runsaslumisen talven kattourakointi- ja kuljetuskustannusten hinnalla.

Asennuskustannukset ovat suurin erä, mutta käyttökustannukset ovat huomattavasti edullisemmat kuin lumirallin kustannukset.

On hyvä myös muistaa, että taloyhtiö on vastuussa niissä tapaturmissa, joissa katoilta putoava lumi ja jää vahingoittaa jalankulkijoita.

Vakuutusyhtiöille vahingoista koituvat kustannukset ovat ajoittain korkeat. Vakuutusyhtiöiden kannattaisi alentaa niiden taloyhtiöiden vakuutusmaksuja, jotka ottavat turvallisemman ja kustannustehokkaamman lämmitysjärjestelmän käyttöön. Mikäli halutaan kehittää järjestelmä huippuunsa, voitaisiin vesikierrossa hyödyntää muuten viemäreihin virtaavaa hukkalämpöä – esim. suihkuvetenä lämpöä menee harakoille huomattavia määriä.

Edellä mainittu järjestelmä vähentää myös talonmiehen tai huoltoyhtiön tarvetta ja velvollisuutta merkitä vaaralliset kulkuväylät tapaturmien välttämiseksi. Kuten olemme saaneet mediasta seurata, edes varoitusteippaukset eivät ole estäneet onnettomuuksia.

Kyseisen järjestelmän käyttöönotto on myös huomattavasti hiilineutraalimpaa kuin lumen ja jään käsittely polttomoottoreiden avulla – vuodesta toiseen.

Ehdotan, että isännöitsijät ja taloyhtiöiden hallitukset ottavat nämä asiat tarkemmin pohdintaansa ja esittelevät selvityksensä budjetteineen taloyhtiön osakkaille.

Jyrki Uurasmaa

ekonomi

muutamien taloyhtiöiden hallitusten jäsen

Helsinki / Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

Lyhyet

Lyhyet

Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Mitä tuli ostettua?

Ohjaamoon nuori voi tulla myös vanhemman kanssa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.