Katseet laajemmalle!

Maakuntamme valtalehti Keskisuomalainen on ansiokkaasti äskettäin skriivannut Jyväskylän Lyseon 150-vuotistaivalta esimerkillisten rehtorien-, lehtoreitten kuin myös oppilaittenkin osalta.Tosin oppilaista kaikki eivät tainne ansaita "esimerkillinen" statusta (O. V. Kuusinen tms).

4.10, lehti suitsutti "vaikutusvaltaisten, politiikan ytimiin" ujuttautuneiden henkilönimiä. 5.10. toimittaja Korpijoki laajensi "henkilögalleriaa" lähes 20:llä uudella nimellä. Nostan vaatimatonta lippistäni heille!

Sallittaneen kuitenkin kyseenalaistaa "vain heidän" ansionsa ja kyvykkyytensä maan mainion Lyseon oppilaina. Mainitsen monien unhoon jääneiden joukosta vain kaksi: lauantaina 4.10.Taulumäen kirkossa Lyseon "juhlamessun" toimittaneet, jatkosodan aikaan ja sen jälkeen Lyseon "silloiset pojat", Lapuan- ja Kuopion hiippakunnan emerituspiispat Yrjö Sariolan ja Matti Sihvosen.

Tiedän heidät sangen vaatimattomiksi ja erinomaisuuttaan korostamattomiksi ja kuitenkin rohkenen toivoa, että edes "jälkijättöisesti" heidänkin nimensä nostettaisiin Korpijoen mainitsemien henkilöiden rinnalle, jotka ovat "tulleet tunnetuiksi niin kansallisissa kuin kansainvälisissä ympyröissä".

Toinen "katseen" laajennuskehotukseni koskee musiikille annettavan arvostuksen lisäämistä Keskisuomalaisessa. 3.10.oli Jyväskylän yliopiston juhlasali tungokseen asti täyttynyt yleisöstä, joka sai raikkaan tuulahduksen Lasse Heikkilän Tunturi Messu -esityksestä, värikylläisin valoefektein ryyditettynä, kuin konsanaan "Suomi-Äidin" kainalossa itse ollen.

Hieman aiemmin oli lehdessä suurin kuvin ja tekstein palstatilaa "Vilkkumaan" estradilla olosta Helsingissä. Ainailen, ettei olisi suuria taloudellisia panostuksia tarvinnut, kun joku lehtenne toimittajista olisi saapastellut yliopistolle kuulostelemaan.

ERKKI HELLE Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.