Kauan eläköön Jyväskylän Lyseo!

Lyseosta valmistunut ylioppilas, Jani Tanskanen kirjoitti osuvasti: ”Lyseolaisten lähtiessä lähtisi lyseotalosta Lyseon henkikin eikä se sellaisenaan muihin tiloihin seuraisi.” (Ksml 5.6.) Ajattelen samoin.

Oulun lyseon, ”Pokkitörmän pakkotyölaitoksen”, entisenä oppilaana seuraan järkyttyneenä keskustelua Jyväskylän Lyseosta. Pohjoisen sivistyslinnakkeen, presidenttien koulun, historia ja nykyisyys ovat lähellä sydäntäni. Syksyllä ilmestyi Oulun Lyseon oppilasmatrikkeli. Teos kantaa nimeä ”Lux borealis”, pohjoinen valo. Esipuheessa puhutaan pohjoisen Suomen sivistyksen soihdusta. Samaa henkeä olen aistivinani Jyväskylän Lyseossa.

Oulun Lyseo on perustettu 1874 eli 16 vuotta myöhemmin kuin maineikas Jyväskylän Lyseo. Jos Oulun Lyseosta voidaan puhua Pohjolan valonlähteenä, niin Jyväskylän Lyseo ansaitsee nimen ”Lux Finlandiae”, Suomen valo. Siinä määrin merkittävä Lyseon panos on ollut suomenkieliselle sivistykselle vuosikymmenien ajan. Voidaan puhua sivistyksen monumentista, joka tulee säilyttää toiminnallisena yksikkönä sukupolvesta toiseen. Kun Ouluun luotiin suuri Pohjankartanon ylä-aste, niin verrattain pian tulivat esiin ne haittatekijät, joiden pohjalta suurlukioita vastustetaan.

”Pohjolan valkeassa kaupungissa” syntyisi mylläkkä, jos ilmoitettaisiin, että Lyseo siirretään Engelin piirtämistä tiloista uuteen suurlukio-liittoutumaan. Se olisi skandaali. Asia on kuten Erkki Fredrikson on todennut: ”Lyseo säilyy vain omassa rakennuksessaan.”

Kulttuurikaupungin maine on ansaittava kulttuuriteoilla. Ja ne on tehtävä tässä ja nyt. Henkisen ja aineellisen tulisi kulkea käsi kädessä. Mutta Jyväskylässä näyttää aineellinen ryöstäytyneen kaikkea hallitsevaksi voimaksi. Toivon, että Lyseon tapauksessa päättäjät ymmärtävät vastuunsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hoitajamitoitus etenee luvatusti

Kutsuntoja pitäisi kehittää tarkastelupisteeksi

Ymmärrys hoi, äly älä jätä!

Seppälän Prismaan on tulossa lisää penkkejä

Korttelimallista synergiaetuja

Lyhyet

Lyhyet

Työn arvostuksen pitää näkyä myös korvauksessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.