Kaupallisuus pelasti monien joulun

Poliitikot ovat yllyttäneet kansalaisia kuluttamaan enemmän ja mieluiten hankkimalla kotimaisia tuotteita, jotta työpaikat säilyisivät Suomessa. Toisaalta myös kulutusjuhlia paheksuvia kannanottoja on saanut joulun tienoilla kuulla ja lukea.

Kaupallinen joulu ja aidon joulunsanoman ympärille keskittyvä juhla on nähty lähes poikkeuksetta vastakohtina toisilleen. Mutta kuinka monen joulu meni todella pilalle sen tähden, että pienten kivijalkaliikkeiden ja suurten markettien hyllyt notkuivat joulun alla kaikkea mahdollista ostettavaa välttämättömimmästä tuotteesta tarpeettomaan rihkamaan saakka?

On väärin syyllistää liikeväkeä siitä, että se meidän asiakkaiden tarpeita ja kulutustottumuksiamme noudattaen tilaa tuotteita myymälöihinsä. Jouluvilinässä ostoskärriin tavaroitaan kahmineen asiakkaan kriittinen puhe kaupallisesta joulusta on mitä suurinta farisealaisuutta.

Kenenkään ei ollut taaskaan pakko tuhlata yhtään ylimääräistä euroa tarpeettomiin tuotteisiin. Meidän tulisi kyllä olla kiitollisia, että jälleen tänä jouluna saatoimme omien valintojemme ja mahdollisuuksiemme mukaisesti hankkia niitä elintarvikkeita ja muita tuotteita, joita liikkeissä oli tarjolla.

Joulu oli monille taas kiireistä aikaa. Ja erityisen kiireistä juuri meitä asiakkaita palvelleelle liikeväelle. Monesti kauppiaat itsekin ”tekevät pitkää ja raskasta päivää”. Tavaran kuljetuksesta vastaava logistiikka on huolehtinut tuotteet yöllä kauppoihin. Vaikka ”soihdut sammui ja kaikki väki nukkui” leipomoissa oli aherrettu jo pitkään, jotta olisimme saaneet nauttia tuoreet joulutortut aamuntuoreina. Kaupallisuus on siten ”antanut leipää” tuhansille liike-elämän parissa ahertaneille.

Emme elä enää luontaistaloudessa, jolloin lähes kaikki tarvittavat hyödykkeet osattiin valmistaa itse. Nykyinen kiireinen elämäntapa – vaikka joidenkin harvojen taidot riittäisivätkin – ei tekisi sellaista mahdolliseksi.

Kaupallisuus oikeassa mielessä ymmärrettynä ei pilannut alkuperäisen joulun sisältöä, vaan osaltaan teki mahdolliseksi meille sen viettämisen. Siten saatoimme varata aikaa henkilökohtaista hiljentymistä varten aidon joulun sanoman äärelle. Aikaa vapautui myös kirkoissa ja seurakunnissa pidettyihin joulunajan monipuolisiin musiikki- sekä julistustilaisuuksiin.

Juhani Happonen

opettaja, toimittaja

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Osaamista Alvan johtoon

En ole kuullut leikkausten keskittämisestä mitään uutta

Lyhyet

Lyhyet

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Seniorikortin hankala uudistus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.