Kauppa – eksoottinen toimiala

Meillä on ihmeellinen toimiala: kauppa! Suuri määrä virkamiehiä hallintohimmeleissä ympäri valtakuntaa pähkäilee, milloin mikäkin kauppa ja kioski saa olla auki.

Kauppiaita ja asiakkaita holhotaan kuin lapsia päiväkodissa. Lupa- ja aukiolokäytännöt eri puolilla maata ovat erilaiset.

Filosofointi mokomasta asiasta käytiin taas ennen loppiaista. Itä-Suomessa loppiaisen aukioloissa oli vähän järkeä, muualla meni ketuille. Virkamiehet saivat väristyksiä, kun pääsivät näyttämään mahtiaan taas kerran. Montaa kauppiasta värisytti, kun naapurikunnan kauppiaat saivat palvella loppiaisenakin, mutta hän ei. Oikein tasapuolista!

Sadoissa yrityksissä tehdään 24/7-vuorotyötä. Kauppaan se ei käy. Aukioloajoilla kikkaillaan. 8 tunnin vuorojen pistäminen peräkkäin ei onnistu. Työpäivä jää lyhyeksi.

Ammattiliitto syyllistää kauppiaat siitä, ettei kaupan työntekijöille tule tarpeeksi tunteja, he joutuvat tekemään osa-aikaa. Eikö ammattiliiton edunvalvontaan kuuluisi ajaa kaupan vapauttamista, jolloin vuorojärjestelyihin tulisi järkeä, ihmiset saisivat enemmän tunteja ja enemmän palkkaa?

Haukkuuko ammattiliitto väärää puuta? Miksi kauppias ei voisi pitää kauppaansa auki parhaaksi katsominaan aikoina, kunhan sopii tunnit henkilöstönsä kanssa ja maksaa tes:n mukaiset vuoro-, sunnuntai-, ylityö- ja muut lisät. Vapautus hoitaisi aukioloajat kohdalleen. Kukaan kauppias ei pitäisi kauppaansa auki yöllä, pyhinä, tms. jos niistä tulee takkiin jatkuvasti.

Varmaankin taas joku juridiikan elastinen assistentti tyrmää kaupan vapautuksen vedoten siihen, että meillä on liikeaikalaki. Niin on, mutta miksi. Eikö aika ole ajanut laista ohi jo ajat sitten?

Hitsaaja hitsaa, sorvaaja sorvaa ja junat kulkevat vuorotyössä 24/7, mutta myyjä ei saa myydä yöllä ja pyhinä muualla kuin ABC:llä. Vaikuttaako asiaan virkamiesten, kuntapäättäjien ja kansanedustajien istuminen jonkun S-ryhmän osuuskaupan hallintoneuvostossa tai hallituksessa? Saisiko Siwakin olla auki ympäri vuorokauden, jos pistää bensamittarin takapihalleen?

Miten muissa maissa pärjätään, kun niissä kaupat saavat olla vapaasti auki joka päivä ympäri vuorokauden? Ilmeisesti ei huonostikaan, koska siellä ei ole aluehallintohimmeleiden virkamiehiä säätämässä aukioloaikoja tunnin tarkkuudella. Kauppa on meillä todella eksoottinen toimiala.

Jarmo Jääskeläinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

LyhyetLyhyetSiivoojat ovat ne jotka mahdollistavat hoitajien ja lääkäreiden työskentelyn.Kuka huomaa

Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.