Kaupunki ei salaa raportteja vaan ajaa maakunnan etua

Keskisuomalainen uutisoi sote- ja maakuntauudistusta koskevasta ”salaraportista”, jonka Jyväskylän kaupunki on lehden mukaan kieltäytynyt luovuttamasta tiedotusvälineille (KSML 5.5.). Aineistossa käsitellään terveysasemien vastaanottotoiminnan mahdollisia muutoksia tulevan sote-uudistuksen myötä.

Jyväskylän kaupunki haluaa tähdentää sitä, että kysymys on konsulttityönä laaditusta valmisteluaineistosta, joka ei käsittele ainoastaan kaupunkia tai sen toimintaa.

Kysymyksessä on alustava selvitys, joka on laadittu tulevaan maakuntaan rakentuvan yhtiön markkinatilanteen visioimiseksi. Eli sellaisen yhtiön, jolla ei ole vielä omistajaa (uudet lait ovat vasta hyväksyttävänä) ja jota valmistellaan Keski-Suomen kuntien, maakunnan, valtion toimijoiden ja kuntayhtymien yhteistyönä.

Aineisto on alustava ja auttaa jäsentämään valmistelutyötä sekä markkinaehtoisen toiminnan reunaehtoja. Tietoja ei ole luovutettu mm. siitä syystä, että selvitys sisältää tulevan yhtiön osalta julkisuuslain nojalla salassa pidettäviä liikesalaisuuksia sekä tietoja muista liiketoimintoja koskevista seikoista.

Valmisteluaineiston ja työryhmätyön pohjalta laaditaan sote- ja maakuntauudistuksen esivalmistelun julkinen loppuraportti, joka julkaistaan kesäkuussa 2017.

Keskisuomalaisen jutun mukaan selvitys maalaa skenaariota, jossa jopa 40–60% Jyväskylän kaupungin nykyisten terveysasemien vastaanottotoiminnoista voisi siirtyä yksityisen palveluntuottajan tuottamaksi. Kuntalaisen kannalta tämä tarkoittaisi sitä, että 40–60% palveluista tuottaisi joku muu toimija, kuin maakunnan yhtiö.

Se, kuka palveluita tuottaisi, on täysin kiinni kuntalaisten tekemistä ratkaisuista. Asukkaat ratkaisevat, miten markkinat jakautuvat.

Kysymys on sote-lakien mukaisesta valinnanvapaudesta, jossa asiakas päättää, keneltä palvelunsa hankkii. Maakunta varmistaa taustalla, että palveluiden sisältö- ja laatuvaatimukset ovat kaikilla tuottajilla samat. Yhtiömuotoisen toiminnan osalta julkisen sektorin valmistelutyöllä halutaan varmistaa se, että meillä on uudenlaisessa toimintaympäristössä valmius vastata kilpailuun laadukkailla palveluilla. Valinnan palveluntuottajastaan tekee kuitenkin jokainen palveluiden käyttäjä.

Tuleva uudistus tehdään yhteistyöllä ja rima on korkealla. Hyvällä valmistelutyöllä halutaan varmistaa maakunnan asukkaille maailman parhaat sosiaali- ja terveyspalvelut.

Kati Kallimo

puheenjohtaja

maakunnallista sote-valinnanvapautta valmisteleva asiantuntijatyöryhmä

Vesa Voutilainen

sihteeri

maakunnallisia talous- ja tukipalveluita valmisteleva asiantuntijatyöryhmä

Anna Vuorela

kaupunginlakimies

Jyväskylän kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.