Kaupunki ei välitä melusaasteesta

Lutakosta, arvostetusta ja väkirikkaasta asuinalueesta, on viime vuosien mittaan tullut Jyväskylän melusaasteen keskus. Kaupungin ympäristötoimi ei tunnu tästä piittaavan.

Vastikään koettu Suomipop-festivaali tuotti jopa 300 metrin päähän tapahtumapaikasta desibelilukemat, joita ei sallita edes miksauspöydän läheisyydessä. Mittaukset sisätiloista ja parvekkeelta sekä äänifysiikan laskelmat todistavat, että on ollut mahdotonta pysyä sallituissa rajoissa. On ymmärrettävä bassotaajuuksien valtava kantama ja kyky kulkea rakenteiden läpi.

Miksi kaupunki ei tee mitään? Kyseessä lienee ympäristörikos. Rajoja on valvottava!

Vastuu on siirretty tapahtumajärjestäjille itselleen. He ilmoittavat oman mittaustuloksensa, mutta lukema lienee heidän kannaltaan ”parhain päin” muokattu eikä todellisuuteen perustuva. Tarvitaan ulkopuolista valvontaa.

Melulupa on niin ikään ympäristötoimen mukaan annettu klo 01 asti, näin myös arki-iltoina, mikä on täysin järjetöntä. Melun takia työssäkäyvät ihmiset eivät pysty koko kesänä nukkumaan kotonaan ja väsyneet kesävieraat palaavat nopeasti omille paikkakunnilleen.

Ehdotamme, että tapahtumat siirretään paikkaan, jossa ne eivät aiheuta välitöntä ongelmaa asutukselle. Helpoin konsti lienee esiintymislavan suuntaaminen pois asutuksesta. Tätä olemme ehdottaneet sekä ympäristötoimelle että suoraan järjestäjille useasti mutta tuloksetta. Kolmas keino on että ympäristötoimi tehostaa tapahtumien valvontaa.

Ymmärrämme, että kaupunki tarvitsee tapahtumia, ne tuovat sille rahaa ja niissä voi päästä näkemään oman suosikkinsa, mutta omista asukkaista, heidän turvallisuudestaan ja asuinalueen viihtyvyydestä vastaamisen tulee olla ensisijaista. Jatkuva melu on vakava terveyshaitta. Tapahtumiahan riittää, huhtikuulta lokakuuhun, säännöllisesti ja jatkuvasti vuosittain.

Toivomme, että ympäristötoimi ottaa asian vihdoin vakavasti ja miettii uutta ratkaisua. Mikäli se ei kanna asiasta virkavastuutaan, on terveystoimen oltava siinä oma-aloitteinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.