Kaupunki kilpailuttaa jätteenkuljetuksen

Joukko jäteyrittäjiä esitti kirjoituksessaan (Keskisuomalainen 13.11.) virheellistä tietoa kunnan järjestämästä jätteenkuljetuksesta. Kirjoitus perustuu useiden, erillisten asioiden sotkemiseen. Kirjoituksen mukaan kaupunki antaa kunnalliselle monopolille uuden kaupungin jätehuollon avaimet. Väite on tietoista harhaan johtamista.

Kaupunki päättää tässä mallissa tavasta, jolla jätteenkuljetukset toteutetaan asukkaiden kannalta mahdollisimman tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.

Kaupunki järjestää palvelut kilpailuttamalla ja varsinaisesta palvelun tuottamisesta vastaavat yrittäjät. Kirjoittajien suosimassa sopimusperusteisessa mallissa mahdollinen kilpailuttaminen jää yksittäisen kiinteistönomistajan, vaikkapa omakotitalon asukkaan, vastuulle.

Kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen valitsemista esitetään nimenomaan siitä syystä, että se on osoittautunut Jyväskylässä kustannustehokkaaksi ja asukkaiden palautteen perusteella erinomaiseksi. Myös Jyväskylän maalaiskunnassa on tehty yksimielinen päätös kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen siirtymisestä.

Kyseessä ei myöskään ole Jyväskylän - malli. Jätteiden kuljetus on järjestetty kunnan kilpailuttamana 166 kunnassa. On toki myös monia kuntia, jotka käyttävät sopimusperusteista mallia. Niistä yli sadan alueella toimiikin sitten vain yksi yrittäjä. Valtakunnallisten selvitysten mukaan kunnan järjestämä kuljetus parantaa toimintavarmuutta, tehokkuutta, liikenneturvallisuutta, vähentää päästöjä ja ympäristövaikutuksia sekä alentaa kustannuksia.

Vaikka kuljetusten osuus arvoketjuissa jatkossa pienentyneekin, kuten kirjoituksessa aivan oikein todetaan, on silti perusteltua hoitaa ne mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

Jätteenkuljetukset tullaan kilpailuttamaan vähintään kymmenessä eri urakka-alueessa. Alueiden maantieteellinen jako ja sisältö suunnitellaan yhdessä alueen urakoitsijoiden kanssa siten, että myös pienet urakoitsijat voivat urakoista selviytyä. Kilpailuttamalla varmistetaan aidon kilpailun säilyminen ja taataan asukkaille mahdollisimman edulliset kuljetukset. Tähän kilpailuun toivotamme kirjoittajat lämpimästi tervetulleiksi.

Kuten kirjoituksessa osuvasti mainitaan, valtuuston tulee katsoa jätehuoltoa kokonaisuutena. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ei asukkaiden elinkustannuksia tulisi tarpeettomasti lisätä.

Järjestelytoimikunnan yksimielinen esitys takaa kuntalaisille edulliset ja ympäristöystävälliset jätteenkuljetukset.

KARI STRÖM katu- ja puisto-osaston johtaja TUULA SMOLANDER katupäällikkö Yhdyskuntatoimi Jyväskylän kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Häiritsevä ajomelu varsinkin öisin on vakava terveyshaitta

Lyhyet

Kertokaa meille, mitä kaupungistamme puuttuu

Taitetusta indeksistä ei ole paluuta palkkaindeksiin

Lyhyet

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.